
Masz ochotę na prawdziwie włoską pizzę? Albo na świeże sushi, albo pysznego kurczaka gong bao? A może po prostu chcesz napić się aromatycznej kawy i skosztować legendarnych słodkości? To wszystko i wiele, wiele innych gastropropozycji znajdziesz w Centrum Praskim Koneser, oddalonym zaledwie o kilka minut od warszawskiego Starego Miasta. To nie tylko największe, ale także najpyszniejsze zagłębie restauracyjne prawobrzeżnej części stolicy, które muszą znać zarówno lokalsi, jak i turyści odwiedzający stolicę.
Morze Śródziemne, Azja, Meksyk i… Praga, warszawska Praga! Brzmi jak wycieczka dookoła świata? Owszem, ale wszystko to czeka na was w jednym miejscu – w Centrum Praskim Koneser. Bez konieczności wyrabiania paszportu i stania w kolejce po wizę możecie dosłownie poczuć i spróbować tego, co te wszystkie lokalizacje mają w sobie najlepszego. Aromatyczne przyprawy, kolorowe talerze pełne najpyszniejszych dań i deserów, okraszonych wyśmienitymi napojami są dostępne przez cały rok w przestrzeniach restauracji, barów i kawiarni znajdujących się wokół ogólnodostępnego placu Konesera. Gotowi na ekscytującą podróż? Zapinamy pasy i wyruszamy! Zwłaszcza że teraz, do już licznych konceptów zlokalizowanych wokół placu Konesera, dołączają kolejne, jeszcze bardziej wzbogacające już niebywale atrakcyjną ofertę tego klimatycznego miejsca. Teraz sprawdzisz ją też wygodnie, w wersji online, w nowym serwisie konesersmakuje.pl.
Koneser Grill – otwarta kuchnia z najżywszym ogniem, rekomendowana w przewodniku Michelin
Zaczynamy z wysokiego „C”. To miejsce dla prawdziwych koneserów doskonałego jedzenia, grilla, najwyższej jakości produktów i dobrego wina. Jego wyjątkową atrakcją jest otwarta kuchnia, dzięki której goście na żywo mogą zobaczyć pracę świetnych kucharzy. Najlepszą rekomendacją dla Koneser Grill jest obecność w kultowym przewodniku kulinarnym Michelin. To jedyna praska restauracja wyróżniona w ten sposób. Ślinka cieknie na samą myśl o tamtejszych rarytasach!
Bombaj Masala – prawdopodobnie najlepsza restauracja z kuchnią indyjską po prawej stronie Wisły
Orient na Twoim talerzu. Bombaj Masala Praga oferuje tradycyjną kuchnię indyjską w nowoczesnym wydaniu, w której znajdziesz bogactwo przypraw, aromatów i smaków. Ta kuchnia sprawdzi się doskonale na randkę, rodzinny obiad czy spotkanie biznesowe. A rekomendacją niech będzie recenzja jednego z gastronomicznych guru, Macieja Nowaka, który zachwycił się potrawką z sandacza i mleczka kokosowego z curry czy wegetariańską soczewicą duszoną ze szpinakiem.
AZIA Restaurants – największy wybór smaków Azji, jedyny na Pradze koreański grill
Tajlandia? Japonia? A może jednak Chiny? Nie wiesz na co się zdecydować? Najlepiej na… wszystko! Bo wszystko to nie tylko znajdziesz na trzech piętrach AZIA Restaurants, ale także doświadczysz najlepszych, tradycyjnych smaków Dalekiego Wschodu. I jeszcze nie lada gratka dla miłośników polskiego sportu narodowego – na miejscu dostępny jest koreański grill, na którym sam przyrządzisz najwspanialsze pozycje z menu.
ORZO – zielona restauracja z doskonałym menu i placem zabaw dla dzieci
Połączenie ludzi, muzyki i natury przy stole pełnym pyszności. To miejsce naturalne w każdym wymiarze: atmosfery, przyrody i kuchni. Tutaj każdy czują się swobodnie i może doświadczyć uczty opartej na naturalnych składnikach. Tu spróbujesz między innymi legendarnych burgerów, pysznych pizz i świeżych past.
Syreni Śpiew Koneser – kultowe połączenie rozrywki i śródziemnomorskiego jedzenia
Śródziemnomorska kuchnia, oferująca dania bazujące na najlepszej jakości składnikach sprowadzanych m.in. z Włoch i pozyskiwanych od lokalnych rolników. Prawdziwym sercem tego miejsca jest piec do pieczenia oryginalnej pizzy neapolitańskiej, w którym osiągana jest temperatura 400°C. Oprócz tego, wieczorami potańczysz tutaj w rytmie najlepszej muzyki i napijesz się wyśmienitych drinków.
Papa Diego Świeży Meksyk – najprawdziwsza podróż kulinarna do ojczyzny burrito
I znów przenosimy się w daleki zakątek świata. Ale nie do końca! Świeże warzywa i zioła, najlepsze mięso od lokalnych hodowców, przygotowane na miejscu tuż przed podaniem i doprawione według oryginalnej receptury. Wyraziste i różnorodne smaki – taka jest właśnie meksykańska kuchnia Papa Diego.
BOSKA Woda i Zagroda – najwyższej jakości ryby, owoce morza i mięsa
Jeżeli byliśmy za Wielką Wodą, to dlaczego nie zajrzeć do… wody? Tam znajdziemy wspaniałości: ryby i owoce morza. Śledź pod pierzynką, grillowane krewetki i langustynki, a może mule w żółtym curry z mango? To wszystko serwuje BOSKA Woda i Zagroda. No właśnie – dlatego nie może zabraknąć w tej restauracji też mięsnych smakołyków najwyższej jakości!
Ferment Praski – polska kuchnia, polecana w przewodniku Gault&Millau Polska
Skoro przy lokalności jesteśmy to wracamy na Pragę. A tu znajdziemy kulinarne doświadczenie, kreatywność i fascynacja nowoczesną kuchnią polską. To w telegraficznym skrócie właśnie Ferment Praski. Restauracja opiera się na najlepszych rodzimych produktach sezonowych, które łączone są ze smakami i technikami gotowania z różnych zakątków świata, tworząc formułę „twist”. Efektem doskonałej kuchni jest obecność w przewodniku Gault&Millau Polska.
Freya Cafe & Deli – lokalna przystań dla wegan i wegetarian
To najnowszy koncept na gastronomicznej mapie Konesera. Freya, kierując się misją korzystania z lokalnych i sezonowych produktów oraz wizją zero waste, oferuje wspaniałe doświadczenie kuchni roślinnej i wegetariańskiej. Pyszności!
Kawa i desery
Rozpoczęcie dnia filiżanką kawy? Nic piękniejszego! Zwłaszcza w towarzystwie słodkości. W Centrum Praskim Koneser najlepsze napary i desery znajdziecie w kultowej Pijalni Czekolady E. Wedel, klimatycznej Columbus Coffee, pełnym inspiracji Twórczym Caffe. A jeżeli wolicie świeżo wyciskany sok i inne witaminowe bomby, doskonałym wyborem będzie Frankie’s.
Coś mocniejszego
Centrum Praskie Koneser, powstałe w miejscu dawnej Wytwórni Wódek „Koneser”, nie zapomina o swoich korzeniach. Miłośnicy koktajli będą zachwyceni wizytą w ¾ Koneser Bar. Oprócz bogatego wyboru trunków, to miejsce dysponuje tarasem, z którego rozpościera się wspaniały widok na panoramę miasta. Równie pyszne napoje wyskokowe znajdziecie w otwartym całą dobę Moxy Bar, znajdującym się w energetycznym lobby Hotelu Moxy Warsaw Praga.
Kolejne gastropropozycje!
Do bogatej gastroferty Konesera już niebawem dołączą kolejne koncepty. Klub jazzowy Six Seasons, którego nazwa nawiązuje do tytułu wiersza ks. Jana Twardowskiego „Sześć pór roku”, będzie oferował sezonową kuchnię, inspirowaną podróżami. Dania mają być w swoim założeniu proste i zdrowe, z feerią świeżych warzyw, grillowanych mięs i przekąsek, współgrających z produkowanych przez Six Seasons Distiley win, ginów, rumów i wódek. A to wszystko przy akompaniamencie muzyki. Z kolei Setki Powodów to cocktail bar połączony z bistro. W jego menu po wakacjach znajdziecie kuchnię fusion, klasyki polskiej kuchni, ale też pizzę – wariacje na temat klasyków. Całość uzupełni muzyka na żywo w weekendy.
Więcej informacji o gastropropozycjach Centrum Praskiego Koneser znajdziecie na stronie konesersmakuje.pl. Dostępne są tam menu restauracji i kawiarni, a także szczegóły dotyczące godzin otwarcia.