"Nagły wyciek". Są problemy z Thermomixem, producent urządzenia wydał oświadczenie
redakcja naTemat
25 sierpnia 2022, 13:56·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 25 sierpnia 2022, 13:56
W mediach społecznościowych Thermomiksa pojawił się komunikat od producenta. Ostrzega w nim klientów, którzy posiadają urządzenie, że podczas jego pracy istnieje ryzyko wzrostu ciśnienia, co może doprowadzić do wycieku przygotowywanej potrawy i poparzenia. Dodaje jednak, że znaleziono już rozwiązanie tego problemu.
Reklama.
Reklama.
Thermomix to urządzenie, dzięki któremu przygotujemy niemal każdą potrawę. Wyposażono je w pojemną misę oraz zestaw ostrych noży, które tną, kruszą, siekają, ubijają, miksują wszystko, co trafi do misy. Następnie umieszczona na dole urządzenia grzałka podgrzewa, gotuje, piecze lub podsmaża wszystko, co znajduje się w środku.
Co najważniejsze – obsługa urządzenia jest bardzo prosta, co w połączeniu ze wspomnianą wszechstronnością sprawia, że Thermomix od kilku lat staje się coraz popularniejszy w polskiej kuchni.
Tym bardziej szokujący jest więc komunikat firmy Vorwerk, producenta urządzenia, który w czwartek pojawił się na Facebooku Thermomixa.
"Zaobserwowaliśmy na rynku kilka przypadków, w których pojawił się problem podczas korzystania z urządzenia Thermomix. Dlatego 23 sierpnia 2022 r. postanowiliśmy wydać – jako działanie zapobiegawcze – dobrowolne ostrzeżenie dotyczące tego problemu, który mógłby potencjalnie wystąpić" – czytamy w wiadomości firmy Vorwerk.
"Chodzi o sytuację, gdy w modeluTM6 Thermomiksa (najnowszy model - red.) zamontowana jest standardowa miarka, która mocno i szczelnie przylega do pokrywy, aby uniemożliwić jej poluzowanie czy wypadnięcie podczas miksowania. Została zrobiona tak, aby przy krawędziach mogła wydobywać się z niej wystarczająca ilość pary" – opisuje producent.
"Podczas procesu gotowania lub przygotowywania określonych przepisów składniki mogą podnosić się pod wierzch, zagęszczać się i uniemożliwiać parze wydostawanie się z naczynia. W rezultacie, w niezwykle rzadkich przypadkach w naczyniu miksującym podczas gotowania lub duszenia (albo podgrzewania w temperaturze 95°C i wyższej) może wzrosnąć ciśnienie, co z kolei może doprowadzić do nagłego i niekontrolowanego wycieku gorącej potrawy, który w pojedynczych przypadkach może spowodować oparzenia" – czytamy w komunikacie firmy Vorwerk.
Jak zapobiec oparzeniu?
Vorwerk radzi, że w przypadku gotowania lub duszenia w temperaturze 95°C albo wyższej, zamiast miarki TM6 należy zawsze używać koszyczka.
"Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. Jest to proste, lecz niezbędne działanie, które praktycznie nie będzie mieć żadnego wpływu na doświadczenie kulinarne, a które może zapobiec wystąpieniu potencjalnego problemu" – proponuje producent.
Ponadto radzi, żeby nie przekraczać wskazanego poziomu napełnienia naczynia lub korzystać z przepisów, które nie wymagają używania koszyczka.