
To kolejny projekt, który powstał dzięki środkom zebranym od inwestorów. Choć łączna wartość inwestycji przewyższa znacząco wartość pozyskanych w crowdfundingu środków w kwocie 250 000 zł przez spółkę Tenczyńska Okovita SA. Niedaleko Krakowa ruszyła działalność w unikalnym miejscu na mapie gastronomicznej Małopolski - Bistro Pub Taproom w Browarze Tenczynek.
Janusz Palikot, pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, prezes Tenczyńskiej Okovity i Manufaktury Piwa Wódki i Wina SA.
Jacek Nowak, szef kuchni Bistro Pubu Taproom gwarantuje najwyższą jakość serwowanych dań. Swoje ponad 18 letnim doświadczeniem w gastronomii budował w Polsce i zagranicą. Funkcję Sous Chef pełni Edyta Latocha, która przez 10 lat kształtowała swoje umiejętności w Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Za organizację wydarzeń i obsługę gości odpowiada Mateusz Sulik. Nad działalnością miejsca czuwa Adrian Bęben, Executive Chef grupy Alembik Polska, nominowany przez przewodnik Gault&Millau do tytułu szefa jutra, przez magazyn Vouge Polska typowany został do nazwiska roku 2021. Obecnie ekspert w serii 50 food and future dla magazynu Food and Friends.
W karcie menu znajdziemy propozycje dla wegan oraz wielbicieli potraw mięsnych. Na początek Bistro Pub Taproom proponuje między innymi kęsy w stylu ziemniaka Palikota. W przystawkach króluje kanapka z rybnym rillettes oraz tatar wołowy. W daniach głównych szef kuchni proponuje pstrąga z Gospodarstwa Lokalnego “Rózin” lub żebro wieprzowe z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Józefa Matlęgi. Hitem jest sernik Wyjebongo na deser.
Taproom ma powierzchnię 360,78 m2, z czego część restauracyjna zajmuje 114,92 m2 i jest przygotowana na przyjęcie 120 osób jednocześnie. Pozostała część to alembik, gdzie będą produkowane nasze destylowane alkohole. Ma on powierzchnię 67,89 m2. 177,97 m2 to kolejne pomieszczenia - kuchnia i zaplecze produkcyjne. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, czyli tap, z którego każdy może samodzielnie nalać sobie dowolną ilość piwa, okowity lub wódki. Zanim zaczniesz się delektować smakiem alkoholu należy opłacić kartę magnetyczną uruchamiającą urządzenie nalewające. Później degustujesz.
Intencją pomysłodawcy miejsca, Janusza Palikota było to, by całe wnętrze Taproomu biło ciepłem i jasnym światłem. Przeważającymi materiałami we wnętrzach są oryginalne cegły muru browaru, drewno i metal.
Tomasz Czechowski, kreator koncepcji Bistro Bar Taproom oraz Top Restaurator New Generations 2022, wiceprezes zarządu w Manufakturze Piwa Wódki i Wina SA, wyróżniony w przez ogólnopolski magazyn Forbes w rankingu „30 przed 30” młodych Polaków, którzy podbijają świat w 2022 roku, właściciel restauracji Młoda Polska we Wrocławiu.
W pierwszy weekend po otwarciu Bistro Pubu Taproom odwiedziło łącznie ponad 350 osób, z czego 120 osób tylko w niedzielę. Goście docenili smaki potraw łączonych z alkoholami powstającymi w Tenczynku.
Godziny otwarcia Taproomu – od poniedziałku do niedzieli od godziny 12:00 do 22:00. Rezerwacje biznesowe/okolicznościowe należy dokonywać najpóźniej 7 dni przed planowanym terminem.
Rezerwacja stolika: tel. 882 497 720, mail: restauracja@taproomtenczynek.pl
Spotkania biznesowe: Mateusz Sulik; tel. 668 022 242, mail: mateusz.sulik@taproomtenczynek.pl