burger śniadaniowy z plackiem ziemniaczanym
Ten burger śniadaniowy to idealny pomysł na weekend Fot. YouTube / WegeTuba

Leniwy weekend to idealny moment na wypasione śniadanie. Czemu nie zaserwować sobie i bliskim burgera śniadaniowego z plackiem ziemniaczanym i sosem czosnkowym z nerkowców oraz świeżymi, drobno posiekanymi warzywami? Jak zapewnia Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube, to gwarancja przepysznego początku dnia.

REKLAMA

Burger śniadaniowy to śniadanie, ale w charakterze lunchowym, czyli doskonały pomysł dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnymi posiłkami rozpoczynającymi dzień. Ten burger z plackiem ziemniaczanym to jednak wciąż smakowity, śniadaniowy klimat.

– Przepyszny początek dnia. Jeśli musicie przygotować śniadanie dla kilku osób, to będzie to super pomysł i obstawiam, że wszyscy będą zachwyceni – mówi kucharz Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.

Jak przygotować burgera śniadaniowego?

Wypasiony burger śniadaniowy z plackiem ziemniaczanym. Przepis WegeTuby

Składniki:

Garnisz:

  • 4 bułki burgerowe
  • 4 duże listki sałaty rzymskiej lub masłowej
  • 1/2 ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • drobny szczypiorek
  • Placki ziemniaczane:

  • olej / oliwa extra virgin do smażenia
  • 300 g, czyli 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sos czosnkowy z nerkowców:

  • 100 g, czyli 2/3 szklanki nerkowców, wcześniej namoczonych
  • 80 g, czyli 1/3 szklanki wody
  • soku z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Zetrzyj ziemniaki na tarce. Dokładniej odciśnij je z wody na ściereczce lub w dłoniach.
    2. Zetrzyj na tarce cebulę i dołącz ją do ziemniaków.
    3. Dodaj sól, wędzoną paprykę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
    4. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni.
    5. Uformuj 4 placki ziemniaczane, ułóż na patelni i smaż 5-7 minut. W międzyczasie odwróć je na drugą stronę. Usmażone placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
    6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż do niego na kilka minut bułki burgerowe, aby były ciepłe i świeże.
    7. Przygotuj zdrowy sos czosnkowy: wcześniej namoczone i opłukane nerkowe połącz z 1/3 szklanką wody, dodaj czosnek, sól, pieprz i sok z cytrynu. Zblenduj. Sos powinien być gęsty, dlatego w razie potrzeby dodaj więcej wody.
    8. Przygotuj garnisz: posiekaj szczypiorek, pokrój rzodkiewkę i ogórka w cienkie plasterki.
    9. Złóż burgera śniadaniowego: przekrój bułki, połowę każdej z nich posmaruj sosem, połóż na posmarowanej części placek ziemniaczany i jego także posmaruj sosem czosnkowym z nerkowców.
    10. Na posmarowanym sosem placku ziemniaczanym ułóż ogórki i rzodkiewki, posyp szczypiorkiem, posól je i posyp pieprzem. Na koniec dodaj do każdego burgera po jednym listku sałaty.
    11. Zamknij burgery i smacznego!

    Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba na YouTube.

    WegeTuba na YouTube, czyli inspiracje na wegańskie dania

    Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące miłośników gotowania, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

    – Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.