wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami to idealny pomysł na słodkie śniadanie Fot. YouTube / WegeTuba

Lubisz śniadania na słodko i masz rano niewiele czasu? Oto idealna propozycja dla ciebie: wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico autorstwa Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube. Prosto i pysznie.

REKLAMA

Słodkie śniadania nie muszą być ciężkie i czasochłonne, o czym doskonale wie Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby były one wegańskie, czyli w duchu kuchni roślinnej.

Doskonałym pomysłem na słodkie śniadania będą wegańskie tosty francuskie. Tutaj w wersji z truskawkami w balsamico. Możesz je przygotować bez jajek, a zastąpi je mąka z cieciorki, która świetnie nadaje się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz jajecznej konsystencji. Takie french tosty to świetna propozycja na lato, ale nie tylko.

Ja je przygotować? Kucharz prezentuje to w swoim filmie na YouTube "Wegańskie tosty francuskie! Śniadanko na słodko". Będzie szybko, pysznie i... słodko.

Wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico. Przepis WegeTuby

Składniki:

  • 3-4 łyżki stołowe oliwy extra virgin
  • Tosty francuskie:

  • 1/2 bagietki
  • 160 g (2/3 szklanki) wody (dla bardziej pełnego smaku wodę zastąp mlekiem kokosowym)
  • 60 g (1/2 szklanki) mąki z cieciorki
  • łyżeczka octu jabłkowego / soku z cytryny
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Truskawki w balsamico:

  • 160 g = 1 szklanka truskawek
  • 60 g (4 łyżki stołowe) octu balsamicznego
  • 15 g (2 łyżki stołowe) cukru trzcinowego
  • szczypta anyżu gwiazdkowego w proszku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • Przygotowanie:

    1. Pokrój truskawki w plastry. Przełóż je do miski.
    2. Posyp truskawki cukrem trzcinowym i dodaj ocet balsamiczny. Wymieszaj. Posyp szczyptą czarnego pieprzu. Odstaw, aby tryskawki zrobiły się miękkie, a cukier się rozpuścił.
    3. Do mąki z cieciorki dodaj cukier trzcinowy, cynamon, szczyptę soli i wodę (lub mleka kokosowego). Pomieszaj.
    4. Pokrój bagietkę. Każdą kromkę przez około minutę namaczaj w płynie z mąką z cieciorki.
    5. Nagrzej oliwę na patelni i ułóż na niej namoczone kromki bułki. Podczas smażenia przełóż je na drugą stronę. Smaż do lekkiego zarumienienia.
    6. Do truskawek dodaj anyż gwiazdkowy w proszku. Dokładnie wymieszaj.
    7. Bułki wyłóż na talerz. Na każdą kromkę nałóż truskawki w occie. Możesz udekorować listkami mięty.

    Cały przepis znajdziesz na YouTube na kanale WegeTuba.

    WegeTuba na YouTube, czyli zdrowe i smaczne wegańskie dania

    Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

    Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem... dopiero w drugiej kolejności.

    – Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.