carpaccio z borowików
To carpaccio z borowików jest polską wersją włoskiej przystawki Fot. YouTube / Posmakuj Polski

Carpaccio to popularna włoska przystawka. A gdyby tak zrobić ją w wersji polskiej ze świeżymi grzybami, a dokładniej z borowikami? Taką aromatyczną wariację ze świeżymi warzywami przygotował szef kuchni Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube. Palce lizać!

REKLAMA

– Pyszna przystawka inspirowana Włochami, ale też pełna polskich smaków. To pyszne carpaccio z borowików, z aromatycznym dressingiem, ziołami i przyprawami. Proste i pyszne. Nie wszyscy wiedzą, że pieczarki czy borowiki można jeść na surowo – a jak najbardziej można, świetnie sprawdzą się w takim przepisie! – zachęca do wypróbowania polskiej wersji carpaccio Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube.

Zwłaszcza, że jak podkreśla, grzyby są bardzo zdrowe, nazywane są wręcz "leśnym białkiem". W carpaccio wykorzystane zostaną również inne świeże warzywa i zioła. – To danie będzie nie tylko cudownie wyglądało, ale będzie też fenomenalnie aromatyczne i kosmicznie zdrowe. Aromat kremowego borowika, chrupkość warzyw, smak oliwy, cytryny i ziół. Fenomenalne – mówi Paweł Dobrzański.

Jak przygotować carpaccio z borowików, które szczególnie świetnie smakować będzie w sezonie na grzyby, gdy borowiki będą świeże? Szef kuchni prezentuje to w filmie "Carpaccio z borowików! Pyszna przystawka inspirowana Włochami".

Carpaccio z borowików. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube

Składniki:

  • świeże borowiki, 200 g
  • pomidory, 100 g
  • czerwona cebula, 1/2 szt.
  • bazylia
  • majeranek świeży
  • papryka zielona
  • oliwa extra virgin (lub olej lniany)
  • sok z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • Przygotowanie:

    1. Pokrój borowiki w plastry o grubości ok. 3-4 milimetrów.
    2. Papryki pokrój w kostkę.
    3. Z pomidorów wykryj nasiona, oddziel miąższ od skórki i pokrój je w małą kostkę.
    4. Posiekaj cebulę na małą i równo kosteczkę.
    5. Na duży talerz wyłóż borowiki.
    6. Posyp grzyby solą i świeżo mielonym pieprzem.
    7. Na borówki wyłóż warzywa: czerwoną i zieloną paprykę, pomidor oraz cebulę.
    8. Delikatnie dopraw warzywa solą i pieprzem.
    9. Posyp świeżym majerankiem.
    10. Przygotuj sos: do soku cytryny wsyp szczyptę soli, pomieszaj. Dodaj oliwę z oliwek extra virgin.
    11. Polej carpaccio z borowików świeżym sosem.
    12. Udekoruj potrawę kilka listkami świeżej bazylii.

    Cały przepis zobaczysz na Posmakuj Polski.

    Posmakuj Polski na YouTube, czyli przepisy na polskie dania

    Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na Youtube, który skupia się na promocji polskich smaków i przepisów. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale jednocześnie jest niezmiennie zauroczony rodzimymi, polskimi smakami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.

    Na kanale Posmakuj Polski można odnaleźć sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni oraz poznać historię ich powstania. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.