Ziemniaki hasselback to świetny przepis na grilla – mówi Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube. Ale i nie tylko. Takie przepyszne, "harmonijkowe" ziemniaki można przyrządzić też w piekarniku i podać do obiadu (nie tylko latem!) albo nawet upiec w ognisku. Pasują i do potraw, i samodzielnie, a do tego robi się je prosto i szybko.
– Pokazuję dwie wersje, wegetariańską i z mięsem, ale oczywiście możecie mieszać składniki i dodawać własne, które lubicie – podkreśla szef kuchni, którzy wykorzystał boczek oraz warzywa, jak cukinia, papryka i cebula.
Jak przyrządzić ziemniaki hasselback? Paweł Dobrzański prezentuje to w youtubowym filmie "Ziemniaki hasselback na grilla! Musisz je zrobić!".
Ziemniaki hasselback nie tylko na grilla. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube
Składniki:
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
- Pokrój wszystkie warzywa na plastry.
- Pokrój ziemniaki: odetnij krótsze boki i zrób w ziemniaku średniej grubości nacięcia (nie mogą być za grube). Nie krój ziemniaka do końca, plastry muszą być połączone, aby powstała harmonijka.
- Ziemniaki hasselback z boczkiem: w przerwy między plastrami naprzemiennie wkładaj plastry boczku, cebulę, cukinię, czosnek i paprykę.
- Ziemniaki hasselback w wersji wegetariańskiej: przerwy napełnij jedynie warzywami, czyli cebulą, cukinią, czosnkiem i papryką.
- Na każdy ziemniak nałóż łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i połóż na wierzch listki tymianku.
- Owiń delikatnie każdy ziemniak pergaminem i zwiąż na czubku sznurkiem, aby powstały papierowe sakiewki. Mocno zaciśnij sznurek, aby na pewno się nie rozwiązał podczas pieczenia czy grillowania.
- W piekarniku piecz ziemniaki przez 50-60 minut w 200 st. C. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ziemniaka. Możesz również upiec je na grillu.
- Delikatnie (aby nie uszkodzić ziemniaka) rozwiąż lub rozedrzyj pergamin. Jedz na ciepło jako dodatek do potraw lub solo.
Cały przepis zobaczysz na Posmakuj Polski.
Posmakuj Polski na YouTube, czyli moc przepisów na polskie dania
Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na Youtube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi, polskimi smakami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.
Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.