Przekąska, która odmieni każdą imprezę. Te skrzydełka w sosie są naprawdę proste [PRZEPIS]
redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:07·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 marca 2023, 16:07
Zapraszasz gości? Poczęstuj ich pikantnymi skrzydełkami kurczaka zapiekanymi w pomidorowym sosie według przepisu szefa kuchni Pawła Dobrzańskiego z kanału Posmakuj Polskę na YouTube. Jest tylko jeden problem: po posmakowaniu tych skrzydełek twoi mięsożerni przyjaciele mogą przychodzić do ciebie naprawdę bardzo często...
Reklama.
Reklama.
– Te wypasione pikantne skrzydełka zapiekane w pomidorowym sosie są lekko słodkie, kwaśne i pikantne (szczególnie ostrości nie powinniście pomijać). Są naprawdę fantastyczne, koniecznie zróbcie je dla swoich przyjaciół i rodziny – zachwala skrzydełka według swojego przepisu Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube.
Jak podkreśla szef kuchni, skrzydełka w sosie są proste, smaczne i idealne na domówkę, rodzinne spotkanie czy sylwestra. Pamiętaj tylko, aby zacząć robić je już dzień wcześniej, gdyż skrzydełka muszą marynować się w sosie przez 24 godziny. Dopiero potem możesz je zapiec.
Jak je zrobić? Paweł Dobrzański pokazuje to w swoim youtube'owym filmie "Wypasione skrzydełka w sosie - na Sylwestra i nie tylko!".
Pikantne skrzydełka zapiekane w pomidorowym sosie. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube
Składniki:
skrzydełka kurczaka, 500 g
cebula, 1 szt.
czosnek, 5 ząbków
papryka ostra (chili), 1/2 łyżki
pomidory konserwowe w kostce, 300 g
miód lub cukier, 50 g
sól
ocet jabłkowy, 30 ml
olej, 30 ml
ketchup domowy, 150 g
dymka
ziarna kolendry, 2/3 łyżki
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Pokrój cebulę w bardzo drobną kosteczkę.
Posiekaj czosnek na plasterki.
Cebulę i czosnek podsmaż w garnku z rozgrzanym olejem.
Zgnieć ziarna kolendry w moździerzu.
Do lekko podsmażonych cebuli i czosnku wsyp ziarna kolendry. Pomieszaj i delikatnie wszystko podpraż.
Dodaj: ocet jabłkowy, pomidory z puszki, chili (nie oszczędzaj go, aby sos był pikantny), cukier lub miód i ketchup. Wszystko wymieszaj.
Całość zagotuj, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj sos pomidorowy jeszcze przez 10-15 minut.
Wystudź sos. Jeśli sos ma w sobie duże kawałki pomidorów, zblenduj go na gładką masę.
Ostudzony sos podziel na dwie części: w jednej będziesz maczał skrzydełka, w drugiej je zamarynujesz.
Skrzydełka:
Przelej część ostudzonego sosu do marynowania do miski.
Skrzydełka kurczaka (z obciętą jedną lotką) dokładnie obtocz w sosie.
Miskę ze skrzydełkami zanurzonymi w sosie odstaw do zamarynowania w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie zamarynowane skrzydełka zapiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Piecz je w 180 st. C przez 40-50 minut.
Posiekaj dymkę (zarówno białe, jak i zielone części). Posyp nią skrzydełka.
Resztę sosu pomidorowego wlej do salaterki. Maczaj w nim skrzydełka kurczaka.
Cały przepis zobaczysz na kanale Posmakuj Polski na YouTube.
Posmakuj Polski na YouTube, czyli dziesiątki przepisów na polskie dania
Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na YouTube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi potrawami i przysmakami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.
Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.