logo
Wiejski kociołek będzie idealny na zimę Fot. YouTube / Posmakuj Polski
Reklama.

Wiejski kociołek na bogato, z dziczyzną i kiełbasą jest idealny na zimę. Możecie zrobić go też na ogniu! Taki sposób szczególnie polecam, jeśli tylko macie możliwość – wtedy aromat wędzenia będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Kociołek robiony na domowej kuchence też będzie przepyszny, zarówno zapach, jak i smak jest obłędny! Naprawdę warto przygotować ten przepis – zachwala Paweł Dobrzański na kanale Posmakuj Polski na YouTube. Jak przyrządzić wiejski kociołek? Szef kuchni prezentuje to w swoim youtubowym filmie "Wiejski kociołek na bogato! Wyjątkowy przepis!". Jeśli nie możesz nigdzie znaleźć sarniny, nie martw się, z powodzeniem możesz zastąpić dziczyznę wołowiną.

Wiejski kociołek z dziczyzną i kiełbasą. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube

Składniki:

  • dziczyzna (sarnina) lub wołowina gulaszowa, 400 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • borowiki (lub podgrzybki), 200 g
  • bulion mięsny (wołowy albo z dziczyzny), 1 l
  • wino czerwone wytrawne, 100 ml
  • jałowiec, 8 ziaren
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • papryka wędzona, 1 łyżeczka
  • sos sosowy, 50 ml
  • kiełbasa z dziczyzny, 200 g
  • majeranek, 1 łyżka
  • marchewka, 150 g
  • liść laurowy, 2 szt.
  • pasta pomidorowa, 1 łyżka
  • konfitura z żurawiny, 1-2 łyżki
  • świeże szczypiorek i koperek do posypania
  • Przygotowanie:

    1. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.
    2. Wlej olej do dużego garnka i mocno go rozgrzej.
    3. Gulaszowe kawałki sarniny (lub wołowiny) wrzuć na bardzo gorący tłuszcz.
    4. Gdy mięso się smaży, pokrój marchewkę i seler w średniej wielkości kostkę.
    5. Do mięsa w garnku dorzuć cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Podsmażaj warzywa przez około 2 minuty.
    6. Po tym czasie dolej czerwone wytrawne wino, dodaj pastę pomidorową i pozwól płynom częściowo się odparować (mniej więcej w połowie).
    7. Wlej do garnka bulion. Cały czas trzymaj kociołek na ogniu.
    8. Do kociołka dodaj zioła: listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, majeranek i paprykę wędzoną.
    9. Dodaj konfiturę z żurawiny i sos sojowy.
    10. Na kuchence sarnina powinna łącznie dusić się na wolnym ogniu do miękkości przez około 1,5 godziny. Jeśli przygotowujesz kociołek na ogniu, to będzie się on powoli dusić przez 2-2,5 godziny. Gotowe mięso powinno być miękkie i mieć jasnobrązowy kolor.
    11. Po około 50 minutach duszenia dodaj do kociołka kiełbasę z dziczyzny pokrojoną w średniej wielkości kawałki. Wymieszaj.
    12. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Wszystko pomieszaj.
    13. Wiejski kociołek jedz gorący. Podawaj w miseczkach, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gałązkami koperku.

    Cały przepis zobaczysz na kanale Posmakuj Polski na YouTube.

    Posmakuj Polski na YouTube, czyli kopalnia przepisów na polskie dania

    Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na Youtube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi potrawami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy miłośników gotowania i pieczenia.

    Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.