biszkopt
Najprostszy przepis na biszkopt. Fot. YouTube / Słodka Tuba
Reklama.

Biszkopt to podstawa do tortów czy ciast sezonowych. Jeśli chcesz, aby wyrósł naprawdę wysoki i wyszedł puszysty, jesteś w idealnym miejscu. Bartek Boratyn z youtubowego kanału "Słodka Tuba" przedstawił najłatwiejszy sposób przygotowania biszkoptu. Oto on.

Przepis na biszkopt

Do wykonania tego przepisu będziemy potrzebować tylko trzech składników, które zazwyczaj mamy w kuchni.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 165 g cukru (czyli 3/4 zwykłej szklanki 250 ml)
  • 200 g mąki pszennej (1 + 1/4 zwykłej szklanki 250 ml)
  • Przygotowanie foremki okrągłej (tortownicy) – specjalny trik na to, aby biszkopt urósł wysoki:
  • Na spód foremki połóż papier i zatrzaśnij go, zamykając ranty.
  • Kolejny kawałek papieru podziel na pół i przedrzyj. Wstaw do foremki (wizualizacja poniżej)
  • Do tak przygotowanej foremki wlejemy ciasto. Dzięki temu będzie ono mogło spokojnie rosnąć po ściankach z papieru. Jest to tzw. przedłużenie formy.
  • logo
    Oto jak przedłużyć formę tortownicy. Fot. YouTube / Słodka Tuba
    Sposób przygotowania biszkoptu:

    1. Nastaw piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem.

    2. Do miski wbij całe jajka.

    [PAMIĘTAJ: najlepsze będą te w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy szybciej się ubiją].

    Dodaj odmierzony cukier. Ubijaj na średnich obrotach miksera. Masa po ubiciu powinna być puszysta.

    3. Odmierzoną mąkę wsyp na trzy razy. Przed każdym kolejnym dosypaniem dokładnie wymieszaj z resztą masy.

    [WAŻNE: Nie używamy do tego miksera, najlepiej łopatkę sylikonową lub zwykłą łyżkę.]

    Mieszaj do samego spodu delikatnym, ale pewnym ruchem, obracając miskę i wyciągając łopatką to, co na spodzie. Rób to delikatnie, aby ciasto nie zrobiło się płynne.

    4. Przygotowaną masę przełóż do foremki.

    – Ciasto jest praktycznie w całej foremce, gdyby nie przedłużenie, masa szybko by wyleciała, a tak będzie się pięknie pięła do góry – zwraca uwagę wykonawca, Bartek Boratyn.

    5. Wstaw do piekarnika na około 30/40 minut.

    [WARTO: Sprawdź po ok. 20 minutach, jak się piecze.]

    – Ten biszkopt po ostudzeniu możecie wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. Możecie przełożyć go i wyjdzie piękny wysoki tort, możecie zrobić z niego genialną wuzetkę – ale biszkopt musi być wtedy czekoladowy – albo po prostu ciasto z owocami, wtedy przełóżcie lekkim kremem z mascarpone, dodajcie świeże owoce i gotowe – podpowiada cukiernik.

    Trik: Co zrobić, aby biszkopt był równy na górze? Należy po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepły, obrócić go górą do dołu. W takim położeniu zostawić do wystudzenia.

    Dodajmy, że istnieją dwa rodzaje przepisów na biszkopt. Jeden – tortowy, a drugi taki mniej stabilny, ale łatwiejszy, który możemy użyć w ciastach sezonowych. Sprawa polega na tym, że ten łatwiejszy to połączenie całych jajek z cukrem, ubicie ich i połączenie z mąką (przepis przedstawiony powyżej - przyp. red.), a ten biszkopt bardziej stabilny przygotowuje się tak, że osobno ubija się białka z cukrem, a następnie dodaje się żółtka. Sposób przygotowania tego drugiego znajdziecie tutaj.

    Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".

    Czytaj także: