Często nawet doświadczeni kucharze robią to w kuchni przez wiele lat, nie wiedząc, że jest to złe. Dlatego warto znać zasady, których podczas wykonywania swoich ulubionych dań nie powinno się robić. Znany i doświadczony kucharz, autor wielu książek kucharskich Pascal Brodnicki zdradził jakich błędów nie popełniać.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Czego nie należy robić podczas przyrządzania swoich ulubionych dań?Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że czynności, które wykonujemy na co dzień źle wpływają na produkty wykorzystywane przez nas w kuchni. Oto lista najczęściej stosowanych błędów w kuchni, które wskazał Pascal Brodnicki.
Smażenie mięsa dopiero co wyjętego z lodówki.
Ludzie bardzo często, gdy maja przyrządzać mięsne danie, wyciągają je z lodówki i od razu smażą, czy wkładają do piecyka. To wielki błąd. A to dlatego, że mięso na zewnątrz łapie automatycznie temperaturę pokojową, a w środku jest jeszcze zimne. To powoduje w momencie smażenia, że w środku nadal mięso jest niedosmażone, a na wierzchu bardzo spieczone.
Krojenie mięsa od razu po wyjęciu z pieca.
Mięso wyjęte od razu z piecyka, patelni lub garnka jest przez nas często od razu krojone- to kolejny błąd. Ciepłe mięso jest bardzo naprężone przez to, że zostało poddane obróbce termicznej, a gdy je natniemy wszystkie soki wypływają. To powoduje, że mięso jest potem bardzo twarde.
Zwiększanie ognia, by przyspieszyć gotowanie
Często, gdy gotujemy gulasz lub mięso z sosem i w przepisie mamy czas wykonania, około dwóch godzin to podkręcamy palnik, by szybciej to ugotować. To kolejny kardynalny błąd. Może to spowodować, że nasze mięso będzie twarde, a cały sos, na którym opiera się nasza potrawa wyparuje. To zwiastuje bardzo niesmaczne danie.
Gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody.
Zanim ugotujemy makaron, często nasza woda, którą przygotowaliśmy do jego ugotowania zdąży nam już wyparować lub po prostu specjalnie nalewamy jej mało, by zagotowała się szybciej. Mała ilość wody na makaron to błąd. Gdy woda wrze i zanurzymy w niej makaron to od razu temperatura spada. Makaron się wtedy nie gotuje, tylko raczej nasącza wodą i bardzo często skleja się. Dlatego znany publicystka kulinarny Pascal poleca, by wlać do garnka potrójną ilość wody, by makaron mógł być dokładnie zanurzony.
Dodawanie oliwy podczas gotowania makaronu
Ten błąd wykonują nawet często doświadczeni kucharze, ale to zły nawyk. Wynika to ze starej szkoły kulinarnej, która mówi o tym, żeby dodawać tłuszcz do makaronu, aby się nie sklejał. Może to spowodować, że gdy ugotujemy makaron, odcedzimy go i dodamy do niego swój ulubiony sos to te dwa składniki nie połączą się, bo cały sos słynie z makaronu, który będzie tłusty.
Przepłukiwanie makaronu zimna wodą po ugotowaniu.
Kolejnym błędem popełnianym w kuchni jest przepłukiwanie makaronu zimną wodą. To powoduje, że cały gluten, który jest w makaronie, ale też ogólnie smak makaronu zleci razem z wodą.
Jednak jest od tego wyjątek, gdy makaron stoi już w lodówce dłuższy czas i chcesz go "odświeżyć" podać innego dnia, wtedy warto go przepłukać.
Jak kroić poprawnie mięso?
Krojenie mięsa wzdłuż włókna to niepoprany sposób. Powinno się kroić je w poprzek włókien. Gdy zrobimy to innym sposobem nasze mięso może stać się gumowate i niesmaczne.
Czy należy myć pieczarki?
To odwieczny problem. Zdania są podzielone, bo niektórzy obierają je zawsze, natomiast inni nigdy ich nie obierali i tak przyrządzają swoje dania. Który sposób jest prawidłowy?
Gdy blaszki pod kapeluszem pieczarek są widoczne, nie powinno się ich myć, przez nie pieczarki pompują wodę do swojego wnętrza i wtedy są niesmaczne. Jednak gdy blaszki są niewidoczne spokojnie możesz je umyć.