![Wiele osób robi to od lat w swojej kuchni, a to kardynalne błędy. Sprawdź listę zakazanych czynności.](https://m.natemat.pl/ecb892aac543f01aa9193fc3535c4c57,1680,0,0,0.jpg)
Ludzie bardzo często, gdy maja przyrządzać mięsne danie, wyciągają je z lodówki i od razu smażą, czy wkładają do piecyka. To wielki błąd. A to dlatego, że mięso na zewnątrz łapie automatycznie temperaturę pokojową, a w środku jest jeszcze zimne. To powoduje w momencie smażenia, że w środku nadal mięso jest niedosmażone, a na wierzchu bardzo spieczone.
Mięso wyjęte od razu z piecyka, patelni lub garnka jest przez nas często od razu krojone- to kolejny błąd. Ciepłe mięso jest bardzo naprężone przez to, że zostało poddane obróbce termicznej, a gdy je natniemy wszystkie soki wypływają. To powoduje, że mięso jest potem bardzo twarde.
Często, gdy gotujemy gulasz lub mięso z sosem i w przepisie mamy czas wykonania, około dwóch godzin to podkręcamy palnik, by szybciej to ugotować. To kolejny kardynalny błąd. Może to spowodować, że nasze mięso będzie twarde, a cały sos, na którym opiera się nasza potrawa wyparuje. To zwiastuje bardzo niesmaczne danie.
Zanim ugotujemy makaron, często nasza woda, którą przygotowaliśmy do jego ugotowania zdąży nam już wyparować lub po prostu specjalnie nalewamy jej mało, by zagotowała się szybciej. Mała ilość wody na makaron to błąd. Gdy woda wrze i zanurzymy w niej makaron to od razu temperatura spada. Makaron się wtedy nie gotuje, tylko raczej nasącza wodą i bardzo często skleja się. Dlatego znany publicystka kulinarny Pascal poleca, by wlać do garnka potrójną ilość wody, by makaron mógł być dokładnie zanurzony.
Ten błąd wykonują nawet często doświadczeni kucharze, ale to zły nawyk. Wynika to ze starej szkoły kulinarnej, która mówi o tym, żeby dodawać tłuszcz do makaronu, aby się nie sklejał. Może to spowodować, że gdy ugotujemy makaron, odcedzimy go i dodamy do niego swój ulubiony sos to te dwa składniki nie połączą się, bo cały sos słynie z makaronu, który będzie tłusty.
Kolejnym błędem popełnianym w kuchni jest przepłukiwanie makaronu zimną wodą. To powoduje, że cały gluten, który jest w makaronie, ale też ogólnie smak makaronu zleci razem z wodą.