Lubisz raffaello? A może szukasz przepisu na ciasto na zimno bez pieczenia? Oto prosty sposób przygotowania słodkiego deseru, który smakuje niczym te słynne kokosowe ciasteczka.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Chrupiący wafelek otoczony wiórkami kokosowymi, który w środku skrywa migdał zatopiony w puszystym kremie. To smak, który wielu z nas doskonale zna. Mowa oczywiście o raffaello.
Przepis na ciasto raffaello
Na kanale youtubowym "Słodka Tuba" znajdziemy niezawodny przepis na szybkie ciasto raffaello. Do zrobienia go nie potrzebujesz nawet włączać piekarnika.
Ten deser na zimno na bazie słynnych słodyczy cieszy się dużą popularnością. Oto krok po kroku jak go zrobić.
Składniki:
350 g herbatników (najlepiej kupić dwie standardowe paczki - w jednej jest zazwyczaj 220 g herbatników)
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
100 ml mleka
5 żółtek
50 g cukru (10 łyżeczek lub 4 łyżki)
1,5 garści wiórków kokosowych
80 g białej czekolady (6-8 kostek)
30 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od zrobienia domowego budyniu kokosowego. Do garnka wlej całą puszkę mleka kokosowego. Dolej ok. pół szklanki mleka zwykłego, żeby w sumie było pół litra płynu. Do mleka dodaj garść wiórków kokosowych i wymieszaj. Mleko razem z wiórkami kokosowymi postaw na średnim ogniu. Pozostaw do zagotowania.
2. W międzyczasie do oddzielnej miski wrzuć naszykowane żółtka i dodaj cukier. Całość delikatnie podbij trzepaczką, tak żeby żółtka zmieniły kolor na troszeczkę jaśniejszy.
3. Gdy żółtka zmienią już kolor, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
4. Ugotowane mleko powolnym strumieniem dolewaj do miski z żółtkami, jednocześnie mieszając całość trzepaczką.
5. Z powrotem wszystko przelej do garnuszka i podgrzewaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
[PAMIĘTAJ: Rób to na małym ogniu, żeby się nie przypaliło i cały czas mieszaj.]
Do jeszcze ciepłego budyniu dodaj kilka (ok. 6-8) kostek białej czekolady i wymieszaj do momentu, gdy kostki się rozpuszczą.
6. Gotowy budyń przełóż do większej miski, żeby szybciej mógł się wystudzić. Przykryj go też folią "w kontakcie" (czyli tak, aby dotykała dokładnie każdego kawałka wierzchu budyniu – to wszystko po to, aby nie zrobił się kożuch). Odstaw na blat w kuchni do całkowitego wystudzenia.
7. Odmierzone masło ubij mikserem na biały puch.
[PAMIĘTAJ: Masło musi być w temperaturze pokojowej, wystawione z lodówki przynajmniej trzy godziny wcześniej.]
8. Wystudzony budyń dodawaj łyżka po łyżce do ubitego masła, jednocześnie miksując.
[WAŻNE: Budyń nie może być z lodówki, bo jeśli dodacie budyń z lodówki do takiego ubitego masła, to masa się zważy. To ma być po prostu temperatura pokojowa.]
– Jeśli macie ochotę, to możecie dodać do tego odrobinę Malibu (likier), żeby podbić ten kokosowy smak – doradza Sugarlady.
9. Spód foremki wykładamy herbatnikami i na nie kładziemy część kremu (tak, aby przykrył wszystkie herbatniki). Czynność powtarzamy, aż skończy nam się krem lub wypełnimy całą foremkę.
[PAMIĘTAJ: Wierzch ciasta powinien się kończyć na warstwie z kremu.]
– Jeśli macie ochotę, to pomiędzy krem a herbatniki możecie dać migdały – wtrąca cukierniczka.
10. Górną warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy też ozdobić całymi, gotowymi ciasteczkami raffaello.
[WARTO: Zostawić ciasto na blacie w kuchni tak na 1-1,5 godziny, a następnie włożyć do lodówki. To dlatego, by herbatniki zmiękły od masy. W momencie, kiedy od razu wstawilibyśmy ciasto do lodówki, to masa szybko by się ścięła ze względu na masło, więc herbatniki nie zdążyłyby dobrze nasiąknąć.]
Ciasto raffaello najlepiej smakuje ok. godzinę po wyjęciu z lodówki – w temperaturze pokojowej.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.