Przepis na wegańską bezę.
Przepis na wegańską bezę. Fot. YouTube / Słodka Tuba

Beza bez białek, czy to możliwe? Ależ tak. Istnieje idealny zamiennik białek, z którego można zrobić równie puszystą i smaczną bezę. Aby deser był w pełni wegański, warto też zrobić krem na bazie śmietanki kokosowej. Oto dokładne przepisy.

REKLAMA

Pyszną bezę można zrobić bez użycia białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba.

A co to jest aquafaba? To nic innego jak woda odcedzona z gotowanej cieciorki z puszki albo ze słoika. Można też uzyskać taką aquafabę gotując samemu w domu cieciorkę, ale można też iść do sklepu i kupić gotową. W jednej puszcze jest jej ok. 170 g.

To właśnie z niej tworzy się puszystą pianę niczym z białek. Choć wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu, to ta beza jest naprawdę prosta. Do tego wegański krem na bazie śmietanki kokosowej, świeże owoce i deser gotowy.

Wegańskie ciasto: beza [PRZEPIS]

Przepis na wegańską bezę przedstawiła znana w sieci cukierniczka Sugarlady na kanale "Słodka Tuba". Oto dokładny sposób przygotowania i potrzebne składniki.

Składniki:
  • 170 g aquafaby
  • 250 g cukru drobnego (nieco ponad jedna szklanka)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka agaru
  • 300 g mrożonych malin
  • 2 puszki mleka kokosowego - zebrana śmietanka z wierzchu
  • 150 g świeżych malin do dekoracji
  • cukier puder
  • Sposób przygotowania wegańskiej bezy:

    Nastaw piekarnik na 150 stopni, na termoobieg.

    1. Aquafabę wrzuć do misy miksera i miksuj na gęstą pianę (ok. 15 minut). Powinna wyjść taka, jak ubite białka, nieodrywająca się od miski, gdy się ją obróci.

    [WARTO WIEDZIEĆ: Zapach tak ubitej aquafaby może być lekko "cieciorkowy", ale ulotni się w czasie pieczenia.]

    2. Potem do tak ubitej aquafaby dodawaj cukier łyżka po łyżce (w odstępach co 30-40 sekund), jednocześnie miksując.

    3. Dodaj łyżkę octu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wszystko razem jeszcze chwilę pomieszaj.

    4. Bezę wyłóż na papier do pieczenia. Uformuj na okrągły kształt.

    5. Zmniejsz temperaturę piekarnika na 100 stopni. Włóż do niego bezę na ok. 3 godziny.

    Sposób przygotowania wegańskiego kremu do bezy:

    1. Najpierw musimy zrobić à la konfiturę malinową, więc wrzuć maliny na patelnię. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i skrop sokiem z limonki.

    – Zazwyczaj używam żelatyny, ale jest tego wegański odpowiednik, czyli agar. Tutaj różnica jest następująca: żelatyny nie możemy zagotować, bo inaczej straci właściwości żelujące, a agar musimy zagotować, więc jak już maliny całkowicie się rozpadną, to dodam agar i wtedy zagotuję – opisuje Sugarlady.

    2. Po dodaniu agaru gotuj do 1-2 minut, wtedy agar zacznie wiązać.

    3. Przestudź konfiturę w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).

    [Teraz będziemy używać śmietanki kokosowej. Jak ją uzyskać? Śmietanka kokosowa to nic innego, jak taka mięsista i stała warstwa u góry w puszce z mlekiem kokosowym. Taką puszkę stawiamy na noc do lodówki i później zbieramy z wierzchu śmietankę. PAMIĘTAJ: Wybierz mleko kokosowe, które ma powyżej 85 proc. ekstraktu kokosowego.]

    4. Śmietankę kokosową umieść w misie miksera i ubij.

    [WARTO WIEDZIEĆ: Śmietanka kokosowa nie ubija się tak, jak zwykła kremówka, więc nie oczekujcie aż tak gęstej piany.]

    5. Do ubitej śmietanki dodawaj stopniowo przestudzone maliny z agarem.

    6. Krem gotowy. Teraz odstaw go do lodówki, aby się schłodził.

    Wykończenie:

    1. Wystudzoną bezę przełóż na naczynie (np. paterę).

    2. Na bezę nałóż przygotowany i przestudzony krem.

    3. Udekoruj malinami i gotowe.

    Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.

    Czytaj także: