Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa!
Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa! Fot. YouTube.com / @odyżywiONA
Reklama.
  • Polski przysmak w podrasowanej wersji - kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki
  • Solidna porcja żelaza i witaminy C, która wpływa na wchłanianie żelaza. Jest lekko, smacznie i kolorowo
  • Danie w duchu zero waste, a smakuje tak, że żadna restauracja wege nie powstydziłaby się zaserwować go na lunch czy kolację
  • Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa!

    Kopytka - kto ich nie kocha? Kluski przypominające romby, jadane bardzo często następnego dnia, kiedy zostaje nam nadmiar ziemniaków z dnia poprzedniego. Przynajmniej ja pamiętam ten rytuał z dzieciństwa. Zapach masełka i ten charakterystyczny dźwięk podsmażanych kluseczek od razu zrywał na nogi.

    Dziś pokażę wam kolejny szybki i prosty przepis z menu dr Hanny Stolińskiej z kanału OdżywiOna, gdzie przygotowuje obłędne buraczane kopytka z pesto z natki pietruszki. Po obejrzeniu na pewno zrobicie się tak głodni, że wypróbujecie ten przepis. Zresztą, kto nie lubi pysznych, rozpływających się w buzi kluseczek.

    SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki ugotowane - 500g
  • Buraki ugotowane - 400g
  • Zakwas 50ml - opcjonalnie
  • Mąka orkiszowa - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki - 2 pęczki
  • Pestki dyni - 1/3 szklanki
  • Olej lub oliwa - 5 łyżek
  • Czosnek - 1 ząbek
  • JAK PRZYRZĄDZIĆ:

    Kopytka przygotowanie:

    KROK 1) Gotujemy ziemniaki 500 g

    KROK 2) Blendujemy lub przeciskamy przez praskę ziemniaki 500 g razem z burakami 500 g

    KROK 3) Przekładamy masę do miski 

    KROK 4) Dodajemy mąkę orkiszową 250 g oraz ziemniaczaną 40 g

    KROK 5) Wsypujemy zioła - tymianek 1 łyżeczka

    KROK 6) Wlewamy zakwas z buraków 50 ml (opcjonalnie)

    KROK 7) Zagniatamy ciasto 

    KROK 8) Podsypujemy stolnicę mąką, wyjmujemy ciasto i formujemy na kopytka

    KROK 9) Nastawiamy wodę osoloną na kopytka 

    KROK 10) Gotujemy max. 3 minuty od wypłynięcia kopytek

    Kopytka bezpośrednio możemy usmażyć po wyjęciu z wody (opcjonalnie).

    Pesto przygotowanie:

    KROK 1) Dodajemy 2 pęczki pietruszki do malaksera

    KROK 2) Dodajemy 1 czosnek ząbku

    KROK 3) Dolewamy 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek

    KROK 4) Dodajemy wcześniej uprażone na patelni pestki dyni ⅓ szklanki

    KROK 5) Miksujemy wszystko na gładką masę

    KROK 6) Doprawiamy pesto solą i pieprzem

    Wykładamy na talerz kopytka. Łyżeczką dodajemy pesto, a na koniec możemy udekorować wszystko listkami pietruszki. Będzie miło dla oka!

    Wiedziałeś, że listki pietruszki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych? Witamina C występuje w niej w bardzo dużych ilościach. W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach!

    Nasz układ odpornościowy musi dostawać solidne dawki witaminy C, żeby dobrze funkcjonować i chronić nas przed chorobami i drobnoustrojami. Poza tym jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka młodości, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu.