logo
Szybki przepis na makaron na ostro. Fot. YouTube / Tuba Smaku
Reklama.

Szukasz szybkiego sposobu na danie z makaronem? A może lubisz ostre potrawy? To ten przepis jest dla Ciebie.

Ekipa youtubowego kanału "Tuba Smaku" postawiła przed Pascalem Brodnickim wyzwanie: zrób sos do makaronu w 11 minut, bo właśnie tyle czasu będzie gotował się makaron.

Kucharz zabrał się więc do pracy: – W takim razie przygotuję makaron z pikantną oliwą, anchois, oliwkami i czosnkiem. Coś prostego, ale pysznego.

Na początek potrzebujemy kilku składników i oczywiście makaronu. Do tego przepisu idealnie pasują tzw. świderki.

Składniki:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 g makaronu
  • 2 duże cienkie paski skórki z cytryny
  • 1 puszka filetów z anchois
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz czarny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo startego parmezanu
  • Sposób przygotowania makaronu z ostrym sosem z przepisu Pascala:

    1. Posiekaj na drobno jeden ząbek czosnku.

    2. Do sporych rozmiarów rondla nalej oliwy z oliwek. Postaw rondel na gaz.

    3. Z dobrze umytej cytryny wytnij dwa płaty skórki i wrzuć ją do oliwy.

    – Pierwszy składnik, który będziemy podsmażać, to anchois. Mam je już odsączone z tłuszczu – opisuje Pascal.

    4. Drobno posiekaj anchois.

    [PAMIĘTAJ: Zamieszaj od czasu do czasu gotujący się makaron, żeby się nie skleił.]

    5. Oliwki pokrój w talarki.

    6. Podkręć gaz. Kiedy skórka z cytryny zacznie się smażyć, to idealny moment, żeby wrzucić anchois.

    – Smażę anchois, dopóki się nie rozpadnie. Chce uzyskać taką oliwę cytrynową z anchois – podaje kucharz.

    7. Gdy anchois się rozpadnie, dodaj pestki chilli, czosnek i oliwki. Całość przemieszaj.

    8. Posiekaj natkę pietruszki (nie musi być drobno).

    9. Do końca gotowania makaronu zostały niecałe 4 minuty. Wtedy wyjmij skórkę z cytryny z sosu.

    [PAMIĘTAJ: Anchois są solone, więc nie potrzeba dodawać już soli do sosu. Jest też chilli, dlatego pieprzu też nie trzeba.]

    10. Zetrzyj parmezan na małych oczkach.

    11. Po 11 minutach gotowania makaronu odcedź go i wrzuć do rondla z sosem.

    12. Jedną wazówkę wody po ugotowanym makaronie dodaj do sosu. Dorzuć posiekaną natkę.

    13. Mieszaj i gotuj całość jeszcze przez chwilę.

    14. Tak przygotowany makaron wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem i gotowe.

    Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

    Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

    Czytaj także: