Rekordowe wydatki na reklamę, restauracje w strefach kibica i urodziny przeniesione na jesień - McDonald's szykuje się na mistrzostwa Europy w piłce nożnej.
Nowe restauracje, nowe hamburgery i większe wydatki na reklamę – szykuję się zmiany w restauracjach McDonald's. Polskich fanów fast-food możemy uspokoić, przepis na hamburgera zmieni się jedynie w Stanach Zjednoczonych. Wszystko dzięki kampanii znanego brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera – podczas jednego z odcinków swojego programu Oliver ujawnił, że przy produkcji swoich kanapek McDonald's używa dwutlenku amonu, składnika detergentów do zabijania bakterii.
Jamie Oliver kontra amerykański hamburger
Dużym wydarzeniem dla polskich restauracji McDonald's będzie Euro 2012 – w miastach, w których odbywać się będą mecze, powstaną tymczasowe restauracje w tzw. strefach kibica. Każda będzie mogła zrealizować 8 tysięcy zamówień dziennie. Sieć będzie też organizować konkursy, w których będzie można wygrać bilety na mecze mistrzostw Europy. W konkursie McDonald's rozstrzygnie się, które dzieci będą wyprowadzały piłkarzy na boiska przed meczami. Ucieszą się też rodzice, dla których są przewidziane miejsca na stadionie.
McDonald's jest obecny w Polsce od dwudziestu lat. Ze względu na Euro, obchody urodzin zostały przeniesione na wrzesień. W ciągu dwóch dziesięcioleci w Polsce powstało 279 restauracji, w prawie 200 można zamówić jedzenie z samochodu, w 57 pójść na kawę do McCafe, a w 28 działają strefy zabaw dla dzieci Gym'n'Fun. W sieci pracuje obecnie 15 i pół tysiąca pracowników. Kilka lat temu restauracje zaczęły wprowadzać do swojego menu sałatki, soki owocowe i owoce – wszystko przez zarzuty dotyczące niezdrowej, szybkiej i kalorycznej żywności. Spółka robi wiele, by zatrzeć negatywne wrażenia i pokazać, że zdrowy obiad można zjeść również w restauracji McDonald's.
Obiad obiadowi nierówny
Oczywiście, w sieci McDonald's można zamówić w miarę zdrowy posiłek. Sałatka, jabłko i woda mineralna – w sumie około 400 kcal. Jednak najczęściej wybieramy BigMaca, frytki i colę – a to już, uwaga, 1005 kcal. W dodatku tłuszcz, mąka i cukier. W średniej coli jest około 9 łyżeczek cukru. Warto o tym pamiętać, zamawiając zestaw dziecięcy podczas oczekiwania na mecz polskiej reprezentacji.
Jak w wywiadzie dla Portalu Spożywczego mówił dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska, Krzysztof Kłapa, coraz więcej restauracji może pojawiać się również w polskich centrach handlowych. W tej chwili takie punkty działają między innymi w centrum handlowym Arkadia. Nowe knajpy mają też powstawać wzdłuż autostrad – tam spółka działa w konsorcjum z siecią stacji benzynowych BP i Lotos.
W 2011 roku powstało w Polsce 21 restauracji sieci. W tym roku będzie podobnie. Niezdrowa żywność sprzedaje się bardzo dobrze na całym świecie – w czwartym kwartale zeszłego roku przychody McDonald's wyniosły ponad 6 miliardów, 800 milionów dolarów.