Tureckie biuro podróży zaproponowało wyeliminowanie nieograniczonego dostępu do alkoholu w pakietach hotelowych all inclusive. Oczekuje się, że decyzja ta pomoże zmniejszyć ceny wakacji. Konieczność obniżki cen pojawiła się w związku z tym, że z roku na rok coraz mniej tureckich turystów może sobie pozwolić na wyjazdy zagraniczne.
Reklama.
Reklama.
Dla sporej części osób korzystających z ofert all inclusive jednym z głównych powodów, dla których się na nie decydują, jest możliwość picia nielimitowanej ilości alkoholu. Już niebawem może się to jednak zmienić, a oferty biur podróży trzeba będzie czytać nieco uważniej, szczególnie jeśli dotyczyć będą wczasów w Turcji.
Rewolucyjną propozycję dla sektora turystycznego Turcji, która może nie spodobać się części turystów, ogłosił dyrektor generalny biura Bentour Deniz Ugur. Wezwał on do radykalnej zmiany koncepcji all inclusive w hotelach w kraju, która miałaby wykluczać z niej alkohol. Uważa, że takie działanie jest konieczne, aby zrównoważyć ceny wycieczek zorganizowanych i utrzymać zainteresowanie rodzin wyjazdem na wakacje do Turcji.
Jak wskazują dane, ceny hoteli w tym kraju znacznie wzrosły w 2023 r., zaskakując wszystkich drastyczną zmianą porównywalną z wieloma śródziemnomorskimi destynacjami. Wzrost ten wynika po części z wiary w sukces osiągnięty w 2022 r. oraz z inflacji w kraju przekraczającej 50%. Wykluczenie alkoholu z oferty all inclusive miałoby sprawić, że wakacje będą tańsze i tym samym dostępne dla większej ilości osób.
Ugur podkreślił potrzebę zachowania konkurencyjności Turcji w oczach światowych turystów. Wyraził też zaniepokojenie wzrostem cen w 2023 roku.
Wypowiedź była efektem tego, że zamiast zalecanych 0-5% hotelarze podnieśli ceny znacznie wyżej. Sporej części tureckich turystów nie stać na wakacje za granicą i Ugur chciałby, aby chociaż te w kraju były dla nich bardziej dostępne.
Ekspert zaproponował stworzenie podstawowych pakietów usług all inclusive z ograniczoną ilością alkoholu lub całkowicie bez niego. Jego zdaniem taką propozycję można z powodzeniem wdrożyć, aby po pierwsze przyciągnąć więcej turystów rodzinnych, a po drugie, aby nie podnosić gwałtownie cen ze względu na coraz droższy alkohol i podatki od niego.
Jest przekonany, że napoje wyskokowe powinny być dodatkową opcją w pakiecie, a nie standardem. Swoją propozycję porównał do modelu stosowanego przez statki wycieczkowe, który jego zdaniem jest bardziej ekonomiczny i elastyczny dla gości.
Czytaj także:
Jego propozycja wzbudziła już zainteresowanie przedstawicieli turystyki w kraju i stawia pod znakiem zapytania przyszłość systemu all inclusive w Turcji.