Fot. materiały prasowe

Robiąc codzienne zakupy, staramy się wybrać produkty, które charakteryzują się wysoką jakością i oryginalnym smakiem. Równie często poszukujemy produktów, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami produkcji.

REKLAMA

W wyborze produktów najwyższej i wyjątkowej jakości mogą również pomóc polskie systemy jakości, których loga coraz częściej możemy znaleźć na opakowaniach. Jakie zalety ma mąka posiadająca znak „Jakość Tradycja”?

Po pierwsze produkt musi zostać poddany certyfikacji przeprowadzonej przez niezależne jednostki badawcze. Znak „Jakość Tradycja” nie jest przyznawany na zawsze, więc producent, aby go utrzymać, musi cały czas spełniać wysokie normy jakości i bezpieczeństwa.

„Jakość Tradycja” przyznawany jest produktom, w przypadku których można zidentyfikować pochodzenie surowców. W przypadku mąki jest to oczywiście ziarno. Niedopuszczalne jest stosowanie surowców zawierających komponenty GMO. Zgodnie z nazwą certyfikatu, mogą uzyskać go jedynie produkty z tradycyjnym składem lub tradycyjną metodą wytwarzania.

Dodatkowo w procesie certyfikacji, brane pod uwagę są takie cechy jak szczególna jakość i reputacja, która odróżnia dany produkt od pozostałych produktów w tej kategorii. Aby uzyskać znak „Jakość Tradycja”, produkt musi być wytwarzany od co najmniej 50 lat. Krótko mówiąc „Jakość Tradycja” pozwala w łatwy sposób zidentyfikować produkty o charakterze regionalnym i lokalnym, które są coraz częściej poszukiwane przez świadomych konsumentów.

Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.

logo
Fot. materiały prasowe