
Surowa ryba, gotowany ryż i prażone algi. Europejczyka zapatrzonego w pieczone golonki może przerazić. Moich dziadków brzydziło. Po spróbowaniu... zjedli wszystko!
Na te wszystkie pytania odpowiedź znajdziecie poniżej. Bo czymże byłaby cywilizacja japońska bez sushi? Czym byłyby Niemcy bez pieczonej golonki i piwa, Austria bez sznycla z jajkiem, Francja bez pysznych żab i ślimaków z masłem czosnkowym? Gdzie byłaby Belgia bez frytek z sosem majonezowym, albo Polska bez barszczu, pierogów i bigosu?
Zawijacz
Nori - Prażone algi morskie. Używane głownie do maki-zushi i temaki-zushi. Bogate w witaminy A, D, B12. Żródło jodu, wapnia i żelaza
Wypełniacz
Japoński ryż - ma okrągłe ziarna i mocno klei się po ugotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujemy też octu sojowego, szczypty soli i trochę cukru.
Gwiazda
Ryba! Maślana, węgorz, łosoś, tuńczyk. Idealnie pasują też owoce moża - krewetki, czy kraby.
Ostro
Japoński chrzan - to, co możemy znaleźć w większości supermarketów, jest rzadkie i można spokojnie zjeść kilka łyżek - to nie jest wasabi. Japoński zielony chrzan ma dużo ostrzejszy smak, niż znany nam chrzan. Bez wasabi nie ma sushi.
Neutralizator
Marynowany imbir - sam w sobie ostry i przepyszny. Idealnie neutralizuje smaki, pozwala cieszyć się każdym kęsem sushi. Ratuje przy przedawkowaniu wasabi :-)
Nie podawaj jedzenia pałeczkami. Jeśli chcecie jeść z jednego talerza, używajcie pałeczek obustronnie. Sushi można jeść rękoma, sashimi tylko pałeczkami. Pałeczki trzymaj na końcu, nie po środku. Jedz sushi w całości. Pałeczkami nie przyciągaj talerza do siebie. Jedząc sushi nie proś o nóż. Nie mieszaj chrzanu z sosem sojowym. Nie kładź pałeczek na stół, po posiłku nie wkładaj ich do naczynia. Zjedz cały ryż i nie pal papierosa, gdy ktoś je. Nie maczaj w sosie całego sushi. Sos jest dodatkiem do ryby. Siorb do woli pijąc zupę, ale nie bekaj. Nie pij sake w trakcie posiłku.
