
Na te wszystkie pytania odpowiedź znajdziecie poniżej. Bo czymże byłaby cywilizacja japońska bez sushi? Czym byłyby Niemcy bez pieczonej golonki i piwa, Austria bez sznycla z jajkiem, Francja bez pysznych żab i ślimaków z masłem czosnkowym? Gdzie byłaby Belgia bez frytek z sosem majonezowym, albo Polska bez barszczu, pierogów i bigosu?
Zawijacz
Nori - Prażone algi morskie. Używane głownie do maki-zushi i temaki-zushi. Bogate w witaminy A, D, B12. Żródło jodu, wapnia i żelaza
Wypełniacz
Japoński ryż - ma okrągłe ziarna i mocno klei się po ugotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujemy też octu sojowego, szczypty soli i trochę cukru.
Gwiazda
Ryba! Maślana, węgorz, łosoś, tuńczyk. Idealnie pasują też owoce moża - krewetki, czy kraby.
Ostro
Japoński chrzan - to, co możemy znaleźć w większości supermarketów, jest rzadkie i można spokojnie zjeść kilka łyżek - to nie jest wasabi. Japoński zielony chrzan ma dużo ostrzejszy smak, niż znany nam chrzan. Bez wasabi nie ma sushi.
Neutralizator
Marynowany imbir - sam w sobie ostry i przepyszny. Idealnie neutralizuje smaki, pozwala cieszyć się każdym kęsem sushi. Ratuje przy przedawkowaniu wasabi :-)
Nie podawaj jedzenia pałeczkami. Jeśli chcecie jeść z jednego talerza, używajcie pałeczek obustronnie. Sushi można jeść rękoma, sashimi tylko pałeczkami. Pałeczki trzymaj na końcu, nie po środku. Jedz sushi w całości. Pałeczkami nie przyciągaj talerza do siebie. Jedząc sushi nie proś o nóż. Nie mieszaj chrzanu z sosem sojowym. Nie kładź pałeczek na stół, po posiłku nie wkładaj ich do naczynia. Zjedz cały ryż i nie pal papierosa, gdy ktoś je. Nie maczaj w sosie całego sushi. Sos jest dodatkiem do ryby. Siorb do woli pijąc zupę, ale nie bekaj. Nie pij sake w trakcie posiłku.