
Często możemy usłyszeć, że konsumenci wybierają daną mąkę, ponieważ jest dobra i wysokiej jakości. Czy istnieją sposoby, aby obiektywnie rozpoznać mąkę wysokiej jakości, tak aby nie opierać się jedynie na zadaniu innych?
Pierwszy najprostszy sposób to sprawdzenie aromatu, smaku oraz koloru mąki. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, należy wysypać trochę mąki na stolnicę lub do małej miseczki. Wysokiej jakości mąka powinna mieć lekko słodki smak, żadnych obcych aromatów, poza charakterystycznym zapachem mielonego zboża. Nie powinna posiadać również żadnych smug, a jej kolor powinien być jednolity.
Wysokiej jakości mąka pszenna to wysokiej jakości produkt końcowy. Jednym z elementów, który gwarantuje to, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jest zawartość glutenu. Na opakowaniach mąki nie znajdziemy takich informacji, ale możemy w przybliżeniu określić jego zawartość. Będzie to wartość zbliżona do zawartości białka, a taką informację znajdziemy na opakowaniach mąki. Im mniej białka w mące, a więc również i glutenu tym delikatniejsze ciasta, a do ich wypieku należy stosować mąki o typie 450 i 500 takie jak mąka tortowa.
Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.