nt_logo

Jaki kolor powinna mieć mąka?

Artykuł sponsorowany

04 grudnia 2023, 09:09 · 1 minuta czytania
Mąka od zawsze kojarzy się z bielą. Wyraz temu dają nawet popularne powiedzenia. O kimś kto ma jasną karnację powiemy, że wygląda jak „syn młynarza”.


Jaki kolor powinna mieć mąka?

Artykuł sponsorowany
04 grudnia 2023, 09:09 • 1 minuta czytania
Mąka od zawsze kojarzy się z bielą. Wyraz temu dają nawet popularne powiedzenia. O kimś kto ma jasną karnację powiemy, że wygląda jak „syn młynarza”.
Fot. materiały prasowe

Jaki więc kolor powinna mieć mąka i czy zawsze powinna być śnieżono biała? Jej kolor jest ściśle związany ze sposobem, w jaki jest wytwarzana. Wszystko zaczyna się od ziarna. Ziarno zbóż składa się z „bielma”, które jest jego środkową częścią oraz okrywy owocowo-nasiennej. Biały kolor mąki jest wynikiem przemiału samego bielma. Tak powstają popularne typy mąk – tortowa lub luksusowa. Ciemniejszy kolor mąk pełnoziarnistych jest efektem przemiału całych ziaren. Jeśli chcemy wykorzystać „białą” mąkę, nie kierujemy się tylko ich nazwami.

O kolorze decyduje jej typ i liczbowe oznaczenie. W przypadku mąki tortowej będzie to typ 450, a luksusowa typ 550. Im większy stopień rozdrobnienia i zawartości okrywy bielma ziarna, tym wyższy typ mąki (wyższa liczba na opakowaniu) i jej ciemniejszy kolor.

Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.