Jeśli mieliście przyjemność zawitać do stolicy słonecznej Italii, to zapewne mieliście też niejedną okazję, by wypić serwowane w Rzymie espresso z kawałkiem cytryny. Gorący czarny napój z dodatkiem żółtego owocu to nieodłączny element kawiarnianego krajobrazu Włoch. To on stał się inspiracją dla pewnej sieci z Polski. Tak powstała Café Romano, orzeźwiająca wariacja włoskiej kawy, dostępna w restauracjach ORZO.
Reklama.
Reklama.
Parzenie kawy to sztuka i... pole do eksperymentów. Zawodowym i domorosłym baristom dużą radość i satysfakcję sprawia praca polegająca na modyfikowaniu kawowych przepisów i tworzeniu nowych napojów, niekiedy na przekór utartym od lat schematom. Taka odwaga w podejściu do smakowego i aromatycznego potencjału różnych rodzajów i odmian kawy owocuje ciekawymi połączeniami i nieoczywistymi propozycjami.
Wśród kawowych eksperymentatorów znaleźli się też twórcy ORZO, która tytułuje się w mediach internetowych mianem "najzieleńsza sieć restauracji w Polsce i cocktail bar". Gastronomiczny biznes został założony w październiku 2017 roku w Warszawie. Od tamtego czasu powiększył się o lokale w Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Nawiązująca nazwą do rodzaju makaronu sieć serwuje głównie kuchnię śródziemnomorską.
W restauracji ważną dla gości przestrzeń tworzy Cocktail Bar, któremu szefuje Marcin Kruk, jeden z najlepszych i najbardziej utytułowanych polskich barmanów, zwycięzca polskiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego "World Class Bartender of the Year 2018". To właśnie on, manager z przeszło 10-letnim doświadczeniem, zajmuje się z pasją odkrywaniem nowych smaków i połączeń smakowych.
Jedną z takich oryginalnych propozycji w menu z napojami jest Café Romano, flagowa kawa sieci restauracji ORZO. Jest to orzeźwiająca wersja tradycyjnej espresso z cytryną na zimno. – Inspiracją dla tej kawy było klasyczne espresso serwowane w Rzymie z kawałkiem cytryny, jednak w ORZO sięgamy po oryginalność, prezentując tę propozycję w zupełnie nowej odsłonie – komentuje Chef Baru ORZO Marcin Kruk.
W rodzimym wydaniu kawowy napój stanowi połączenie intensywnego smaku espresso z nutą cytrusową i subtelną słodyczą. Poza tym, że jest pyszny i dostarcza niezapomnianych doznań smakowych, to przede wszystkim idealnie chłodzi w cieplejsze dni. Stworzono go z myślą o zarówno poszukiwaczach nowych smakowych wrażeń, jak i osób pragnących odświeżyć się w letnim klimacie stylową kawową propozycją.
Do przygotowania orzeźwiającej wariacji serwowanego na gorąco włoskiego napoju służy mrożona kawa, sok z cytryny, świeża mięta oraz dodatek syropu trzcinowego. Poniżej znajdziecie bardziej szczegółowy przepis na Café Romano. ORZO zachęca do odwiedzenia restauracji i przekonania się naocznie, jak powstaje napój inspirowany pierwowzorem z Włoch, tym bardziej że jego prezentacja również cieszy oko.
Café Romano
Składniki:
odrobinę przedłużone espresso ok. 60 ml
40 ml sok z cytryny
30 ml syrop cukrowy (przygotowany w proporcji 750 g cukru, na 500 ml wody)
garść mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki energicznie wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu. Następnie cedzimy za pomocą strainera i małego sitka do schłodzonego kieliszka.
Chętni na chwilę relaksu i oryginalny smak Italii, bez potrzeby wyjeżdżania z kraju? Kawa Café Romano dostępna jest do zamówienia przez cały rok w restauracjach ORZO w Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Z pełną ofertą kulinarną i drinkową polskiej sieci zbudowanej na zielonych wartościach oraz miłości do kuchni włoskiej (choć nie tylko!) możecie zapoznać się na jej oficjalnej stronie internetowej.