Masz ten mięsny produkt w domu? Może być niebezpieczny dla zdrowia.
Masz ten mięsny produkt w domu? Może być niebezpieczny dla zdrowia. Fot. Piotr Kamionka/REPORTER

GIS wydał właśnie ważny komunikat ws. partii popularnej suszonej partii mięsa z Chorwacji, którą można kupić w polskich sklepach. Spożycie tej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

REKLAMA

Główny Inspektor Sanitarny podał, że został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego z Chorwacji.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO

Numer partii: 24-00807

Data minimalnej trwałości: 03/08/2024

Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

Sklepy, które wprowadziły ten produkt do obrotu w Polsce, rozpoczęły wycofywanie produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Jak tłumaczy GIS, do zakażenia tą chorobą u człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu) lub przez spożycie skażonej żywności.

Objawy:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
  • Zapobieganie zakażeniu polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
  • W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

    Czytaj także: