nt_logo

Znamy już przyczynę masowego zatrucia nad Bałtykiem. To bardzo groźna bakteria

Piotr Brzózka

19 czerwca 2024, 21:58 · 2 minuty czytania
Sanepid podał przyczynę masowego zatrucia w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim. Okazało się, że za kłopoty zdrowotne ponad stu osób odpowiada mała, ale bardzo groźna bakteria.


Znamy już przyczynę masowego zatrucia nad Bałtykiem. To bardzo groźna bakteria

Piotr Brzózka
19 czerwca 2024, 21:58 • 1 minuta czytania
Sanepid podał przyczynę masowego zatrucia w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim. Okazało się, że za kłopoty zdrowotne ponad stu osób odpowiada mała, ale bardzo groźna bakteria.
Zatrucie salmonellą w Pogorzelicy. Aż 122 osoby z kłopotami zdrowotnymi Fot. Wojciech Strozyk/REPORTER, Sam Edwards

Pierwsze osoby z objawami zatrucia zaczęły się zgłaszać do punktu świątecznej pomocy w Pogorzelicy w niedzielę (16.06). W większości byli to pensjonariusze jednego z ośrodków znajdujących się w tej miejscowości, głównie seniorzy. Później okazało się, że chorują również pracownicy. Część z nich trafiła do szpitala w Gryficach.


Początkowo lokalne media informowały o kilkunastu chorych, w poniedziałek o około czterdziestu, dziś już wiadomo, że zatruły się aż 122 osoby.

– Osoby chore manifestowały takie objawy jak biegunka, wymioty, gorączka, nudności czy osłabienie. Na ten moment obiekt znajduje się pod stałym nadzorem, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia. W trakcie prowadzonych czynności ustalono, że turnus w obiekcie został zakończony – powiedziała Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, cytowana przez radioszczecin.pl.

W ramach dochodzenia epidemiologicznego Sanepid pobrał wymazy od zarażonych osób, personelu, z powierzchni i żywności. Próbki zostały poddane analizie laboratoryjnej. W środę (19.06) potwierdzono, że przyczyną zatrucia jest Salmonella.

O sprawie zostały poinformowane stacje sanitarno-epidemiologiczne w miejscach zamieszkania poszczególnych wczasowiczów. Powiadomiono również prokuraturę w Gryficach.

Czym jest Salmonella?

Salmonella jest bakterią z rodziny Enterobacteriaceae. Zazwyczaj bytuje ona w jelitach ludzi oraz zwierząt, skąd jest wydalana drogą pokarmową. W większości przypadków człowiek zaraża się nią poprzez zanieczyszczoną żywność (zwłaszcza mięso, mleko i jajka) lub wodę.

Po przeniknięciu do organizmu patogen ten powoduje szereg uciążliwych objawów, takich jak biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha, gorączka. Zwykle nie są one groźne, ryzyko jednak wzrasta w przypadku osób starszych oraz dzieci. Pacjenci z tych dwóch grup najczęściej są hospitalizowani ze względu na niebezpieczne odwodnienie.

Jak zapobiegać zatruciu Salmonellą

Profilaktyka zatruć Salmonellą i innymi drobnoustrojami powodującymi rozstrój układu pokarmowego, jest stosunkowo prosta. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych regułach. Wymienić w tym kontekście należy:

  • Przestrzeganie zasad higieny: mycie surowych owoców i warzyw, czyszczenie blatu kuchennego oraz miejsc przyrządzania posiłków
  • Stosowanie oddzielnych desek do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
  • Dbanie o czystość lodówki, zapobieganie jej przepełnieniu, aby powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
  • Oddzielne przechowywanie produktów surowych i gotowych do spożycia
  • Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia wszystkich produktów
  • Nie spożywanie surowego mięsa
Czytaj także: https://natemat.pl/560138,pogorzelica-wielka-grupa-wczasowiczow-zatrula-sie-w-znanym-osrodku