Sanepid podał przyczynę masowego zatrucia w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim. Okazało się, że za kłopoty zdrowotne ponad stu osób odpowiada mała, ale bardzo groźna bakteria.
Reklama.
Reklama.
Pierwsze osoby z objawami zatrucia zaczęły się zgłaszać do punktu świątecznej pomocy w Pogorzelicy w niedzielę (16.06). W większości byli to pensjonariusze jednego z ośrodków znajdujących się w tej miejscowości, głównie seniorzy. Później okazało się, że chorują również pracownicy. Część z nich trafiła do szpitala w Gryficach.
Początkowo lokalne media informowały o kilkunastu chorych, w poniedziałek o około czterdziestu, dziś już wiadomo, że zatruły się aż 122 osoby.
– Osoby chore manifestowały takie objawy jak biegunka, wymioty, gorączka, nudności czy osłabienie. Na ten moment obiekt znajduje się pod stałym nadzorem, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia. W trakcie prowadzonych czynności ustalono, że turnus w obiekcie został zakończony – powiedziała Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, cytowana przez radioszczecin.pl.
W ramach dochodzenia epidemiologicznego Sanepid pobrał wymazy od zarażonych osób, personelu, z powierzchni i żywności. Próbki zostały poddane analizie laboratoryjnej. W środę (19.06) potwierdzono, że przyczyną zatrucia jest Salmonella.
O sprawie zostały poinformowane stacje sanitarno-epidemiologiczne w miejscach zamieszkania poszczególnych wczasowiczów. Powiadomiono również prokuraturę w Gryficach.
Czym jest Salmonella?
Salmonella jest bakterią z rodziny Enterobacteriaceae. Zazwyczaj bytuje ona w jelitach ludzi oraz zwierząt, skąd jest wydalana drogą pokarmową. W większości przypadków człowiek zaraża się nią poprzez zanieczyszczoną żywność (zwłaszcza mięso, mleko i jajka) lub wodę.
Po przeniknięciu do organizmu patogen ten powoduje szereg uciążliwych objawów, takich jak biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha, gorączka. Zwykle nie są one groźne, ryzyko jednak wzrasta w przypadku osób starszych oraz dzieci. Pacjenci z tych dwóch grup najczęściej są hospitalizowani ze względu na niebezpieczne odwodnienie.
Jak zapobiegać zatruciu Salmonellą
Profilaktyka zatruć Salmonellą i innymi drobnoustrojami powodującymi rozstrój układu pokarmowego, jest stosunkowo prosta. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych regułach. Wymienić w tym kontekście należy:
Przestrzeganie zasad higieny: mycie surowych owoców i warzyw, czyszczenie blatu kuchennego oraz miejsc przyrządzania posiłków
Stosowanie oddzielnych desek do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
Dbanie o czystość lodówki, zapobieganie jej przepełnieniu, aby powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
Oddzielne przechowywanie produktów surowych i gotowych do spożycia
Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia wszystkich produktów