W ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim doszło do zatrucia pokarmowego. Tego typu kłopoty zdrowotne stwierdzono tam aż u 40 osób, w tym przebywających w tym miejscu seniorów i pracowników ośrodka.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Jak informuje "Kurier Szczeciński" do tego zdarzenia doszło w miniony weekend w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Pogorzelicy.
Duża grupa letników zatruła się w znanym ośrodku nad Bałtykiem
Wówczas po pomoc do świątecznej opieki zdrowotnej zaczęli zgłaszać się przebywający tam letnicy. Byli to głównie seniorzy.
– Na tę chwilę mamy chorych ponad czterdzieści osób – przekazała gazecie w poniedziałek Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. I dodała: – Sytuacja jest jednak rozwojowa i jak w przy każdym zatruciu pokarmowym tych chorych może być więcej. Są to zarówno kuracjusze jak i osoby z personelu.
Sprawą zajęli się też pracownicy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gryficach. – Pobrano do badań wymazy od osób chorych, od personelu bloku żywienia, wymazy sanitarne z rąk personelu bloku żywienia, z powierzchni, a także próbki badań produktów, które jedli kuracjusze – poinformowała "Kurier Szczeciński" Małgorzata Kapłan.
Z informacji sanepidu wynika, że nikt nie trafił do szpitala. Chorym zalecono izolację. Wyniki badań próbek mają być znane najwcześniej w środę.
Co robić w przypadku zatrucia? Na to pytanie odpowiedzi znajdziemy m.in. na stronie ministerstwa zdrowia i NFZ.
Specjaliści wyjaśniają, że najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.
Co robić w przypadku zatrucia pokarmowego?
"Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego" – przestrzegają eksperci MZ i NFZ.
Typowe objawy zatrucia to m.in.:
silny ból brzucha
biegunka
wzdęcia
wymioty
czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.
Jak uniknąć zatrucia:
przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków
stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie
sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów
nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.
Co zrobić jeśli czujemy, że się zatruliśmy:
jeśli możesz, zwymiotuj to, co zjadłeś
pozwól, by organizm pozbył się tego, co zalega w jelitach, ale jeśli biegunka się przedłuża, weź leki na jej powstrzymanie
pij często, ale powoli i małymi łykami, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu
weź lekarstwa, w tym węgiel aktywny (wiąże toksyczne substancje i je wydala)
stosuj lekkostrawną dietę, w tym m.in. ugotowany ryż lub kleik, sucharki lub biszkopty.
Absolwentka dziennikarstwa na UMCS i Uniwersytecie Warszawskim. Przez kilka lat związana z Polską Agencją Prasową. Obecnie reporterka newsowa w naTemat.pl.