nt_logo

Wielka grupa turystów z objawami zatrucia. Byli w znanym polskim kurorcie nad Bałtykiem

Natalia Kamińska

17 czerwca 2024, 15:40 · 2 minuty czytania
W ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim doszło do zatrucia pokarmowego. Tego typu kłopoty zdrowotne stwierdzono tam aż u 40 osób, w tym przebywających w tym miejscu seniorów i pracowników ośrodka.


Wielka grupa turystów z objawami zatrucia. Byli w znanym polskim kurorcie nad Bałtykiem

Natalia Kamińska
17 czerwca 2024, 15:40 • 1 minuta czytania
W ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy w województwie zachodniopomorskim doszło do zatrucia pokarmowego. Tego typu kłopoty zdrowotne stwierdzono tam aż u 40 osób, w tym przebywających w tym miejscu seniorów i pracowników ośrodka.
Pogorzelica. Wielka grupa wczasowiczów zatruła się w znanym ośrodku. Fot. © Bigot / Andia.fr/East News

Jak informuje "Kurier Szczeciński" do tego zdarzenia doszło w miniony weekend w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Pogorzelicy.


Duża grupa letników zatruła się w znanym ośrodku nad Bałtykiem

Wówczas po pomoc do świątecznej opieki zdrowotnej zaczęli zgłaszać się przebywający tam letnicy. Byli to głównie seniorzy.

Na tę chwilę mamy chorych ponad czterdzieści osób – przekazała gazecie w poniedziałek Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. I dodała: – Sytuacja jest jednak rozwojowa i jak w przy każdym zatruciu pokarmowym tych chorych może być więcej. Są to zarówno kuracjusze jak i osoby z personelu.

Sprawą zajęli się też pracownicy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gryficach. – Pobrano do badań wymazy od osób chorych, od personelu bloku żywienia, wymazy sanitarne z rąk personelu bloku żywienia, z powierzchni, a także próbki badań produktów, które jedli kuracjusze – poinformowała "Kurier Szczeciński" Małgorzata Kapłan.

Z informacji sanepidu wynika, że nikt nie trafił do szpitala. Chorym zalecono izolację. Wyniki badań próbek mają być znane najwcześniej w środę.

Co robić w przypadku zatrucia? Na to pytanie odpowiedzi znajdziemy m.in. na stronie ministerstwa zdrowia i NFZ.

Specjaliści wyjaśniają, że najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.

Co robić w przypadku zatrucia pokarmowego?

"Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego" – przestrzegają eksperci MZ i NFZ.

Typowe objawy zatrucia to m.in.:

  • silny ból brzucha
  • biegunka
  • wzdęcia
  • wymioty
  • czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.

Jak uniknąć zatrucia:

  • przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków
  • stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
  • dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
  • produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie
  • sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów
  • nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.

Co zrobić jeśli czujemy, że się zatruliśmy:

  • jeśli możesz, zwymiotuj to, co zjadłeś
  • pozwól, by organizm pozbył się tego, co zalega w jelitach, ale jeśli biegunka się przedłuża, weź leki na jej powstrzymanie
  • pij często, ale powoli i małymi łykami, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu
  • weź lekarstwa, w tym węgiel aktywny (wiąże toksyczne substancje i je wydala)
  • stosuj lekkostrawną dietę, w tym m.in. ugotowany ryż lub kleik, sucharki lub biszkopty.
Czytaj także: https://natemat.pl/545378,zatrucie-i-smierc-w-nowej-debie-eksperci-ustali-wlasnie-co-w-niej-bylo