sklep ilustracja
Groźna bakteria w partii wędzonego bekonu. Jest ostrzeżenie GIS Fot. Filip Naumienko / REPORTER / Zdjęcie poglądowe

Niebezpieczna bakteria Listeria monocytogenes została wykryta w kolejnym produkcie spożywczym. Tym razem chodzi o partię bekonu wędzonego w kostce marki Krakus. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, spożycie tego produktu, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do listeriozy, poważnej choroby zakaźnej.

REKLAMA

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy partii wędzonego bekonu w kostce marki Krakus. Jego producentem jest firma Animex Kutno. Zakład wdrożył już procedurę wycofywania skażonej partii produktu z rynku. "W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes" – czytamy w komunikacie na stronie Gov.pl.

Jak dodano, organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Groźna bakteria w partii wędzonego bekonu. Jest ostrzeżenie GIS

GIS podał też szczegóły dotyczące niebezpiecznego produktu:

  • Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony
  • Numer partii: 2192039244
  • Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno
  • Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002
  • logo
    Groźna bakteria w partii wędzonego mięsa popularnej marki. GIS ostrzega Fot. GIS

    Klienci, którzy kupili partię bekonu objętego komunikatem, proszeni są o niespożywanie tego produktu. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy po jego spożyciu zaleca się z kolei jak najszybszy kontakt z lekarzem.

    Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. "Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie" – wyjaśnia GIS.

    Co ważne, do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu) bądź też przez spożycie skażonej żywności.

    Objawy zakażenia:

  • u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka;
  • u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia;
  • u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
  • Jeśli dojedzie do zachorowania, chorobę leczy się antybiotykami.