Gotowi na dawkę najnowszej wiedzy o znanym wyrobie z miazgi kakaowej? Oto 6 ciekawych, zaskakujących i zróżnicowanych faktów o czekoladzie.
Gotowi na dawkę najnowszej wiedzy o znanym wyrobie z miazgi kakaowej? Oto 6 ciekawych, zaskakujących i zróżnicowanych faktów o czekoladzie. Tamas Pap / Unsplash
Reklama.

Czekolada budzi zainteresowanie pod wieloma względami. Można o niej długo i namiętnie opowiadać w kontekście nie tylko aspektów odżywczych/zdrowotnych czy kwestii kulinarnych, ale także odkryć naukowych, tematów kulturowych czy godnych uwagi rekordów i innowacji. Gotowi na dawkę najnowszej wiedzy o znanym wyrobie z miazgi kakaowej? Oto 6 ciekawych, zaskakujących i zróżnicowanych faktów o czekoladzie.

1. Czekolada przyszłości?

Naukowcy z University College Cork, Uniwersytetu w Sao Paulo i New York Botanical Garden odkryli niedawno nowe gatunki roślin blisko spokrewnionych z popularnym kakaowcem właściwym. Są to: Theobroma globosum, Theobroma nervosum i Theobroma schultesi. Wszystkie z nich rosną w lasach deszczowych Ameryki Południowej i być może umożliwią w przyszłości masową produkcję czekolady odporniejszej na zmiany klimatyczne.

logo
Naukowcy odkryli niedawno nowe gatunki roślin blisko spokrewnionych z popularnym kakaowcem właściwym. Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Z powodu zmian klimatycznych szacuje się, że do 2050 roku może wyginąć prawie 33 proc. drzew kakaowca na świecie. Odpowiedzią na to zagrożenie mają być prace m.in. pewnej kalifornijskiej firmy, która zajmuje się produkcją kakao w laboratorium na bazie komórek pobranych z drzewa kakaowca. Po selekcji wybrane z nich rosną w zbiornikach z odżywką, a po tygodniu ziarna są gotowe! Sprzedaż ma ruszyć w przyszłym roku.

2. Nowe muzeum czekolady

Niedawno, bo 4 września 2024 r., otwarto największe muzeum czekolady w Europie. I niespodzianka – mieści się ono w Warszawie! Inwestycja nosi nazwę "Muzeum Fabryka Czekolady" i została wybudowana przez legendarnego producenta wyrobów czekoladowych – E.Wedel. Jest to też pierwsze tego typu muzeum w Polsce. Obiekt w kształcie czekoladowych kostek edukuje gości według zasady: "dotknij, posmakuj i powąchaj".

logo
Muzeum Fabryka Czekolady. Materiały prasowe / E.Wedel

3. Nietypowe połączenia z czekoladą

Czekolada odgrywa niezwykle ważną rolę w wielu produktach dostępnych na rynku. Można ją znaleźć nie tylko w popularnych tabliczkach, batonikach czy pralinkach, ale także w bardziej wyszukanych daniach, jak na przykład sosie mule. Firmy nieustannie prześcigają się w niekonwencjonalnym wykorzystaniu czekolady – od jej zastosowania w połączeniach z ostrymi przyprawami, jak chili, przez kosmetyki, aż po wyjątkowe czekolady z dodatkami soli morskiej, herbaty matcha czy egzotycznych owoców.

Tak już nie pierwszy raz we współpracę weszły dwie marki z ponad 100-letnią tradycją – E.Wedel i Soplica, tworząc kolejne nietypowe nowości. Wcześniej mogliśmy mieć okazję spróbować już ich likierów czekoladowych.

logo

Dzisiaj na sklepowych półkach pojawiły się kolejne nowości od tego duetu: nowe likiery z dodatkiem czekolady. Podstawowy wariant, Soplica Czekoladowa, zawiera klasyczną wedlowską czekoladę, a Soplica Słony Karmel łączy karmel z białą czekoladą od E.Wedel. W wybranych sklepach dostępne są także edycje limitowane, takie jak Soplica Cappuccino, Kokosowa i Migdałowa, wszystkie z dodatkiem białej czekolady.

4. Nowa receptura czekolady

Odpowiadają za nią szwajcarscy naukowcy. Według nich nowa czekolada jest bardziej fit i bardziej eko. Fit, ponieważ opiera się na naturalnym cukrze pozyskiwanym poprzez rozgniecenie miąższu oraz łuski strąków kakao. Z kolei eko, bo ma zużywać o 6 proc. mniej wody i zasobów ziemi oraz wykorzystywać całe owoce. Ma też zawierać znacznie więcej błonnika. Problem stanowi jedynie kosztowny energetycznie dodatkowy etap suszenia.

logo
Nowa czekolada ma być bardziej fit i bardziej eko. American Heritage Chocolate / Unsplash

5. Rekordowe ceny surowca

To akurat nie jest rekord, z którego miłośnicy czekolady będą dumni. Spowodowane zmianami klimatycznymi coraz trudniejsze warunki uprawy w tzw. pasie kakaowym na świecie sprawiają, że ceny kakao, podstawowego surowca do produkcji czekolady, idą cały czas w górę. We wrześniu 2022 roku za tonę na światowym rynku płacono ok. 2300 dolarów, a obecnie... 9200 dolarów. Ceny czekolady w sklepach zaczną zaraz rosnąć i to szybko!

logo
Owoce drzewa kakaowca. Kyle Hinkson / Unsplash

6. Odkrycie w Barcelonie

Czekolada była niedawno bohaterką kolejnego odkrycia archeologicznego. Dokonano go w lutym 2024 roku w Barcelonie. Podczas prac renowacyjnych czteropiętrowego budynku na Plaza de la Llana odnaleziono pozostałości XIX-wiecznej fabryki czekolady. Według archiwalnych zapisków czekoladziarnia uchodziła za najlepszą w mieście. Koronnym dowodem na jej istnienie stała się ołowiana tabliczka do produkcji czekolady.