To niestrawność czy zatrucie? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które po zjedzeniu grzybów zaczynają czuć się kiepsko. Owszem, grzyby są ciężkostrawne, ale łatwo się nimi zatruć, również śmiertelnie. Oto co trzeba zrobić w przypadku podejrzenia zatrucia.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Po upałach i powodziach nadeszła w końcu prawdziwa, piękna jesień. Zrobiło się chłodniej, jest wilgotno, w wielu miejscach Polski doskonale obrodziły grzyby. Mnóstwo Polaków uprawia więc nasz narodowy sport, a potem raczy się darami lasu. Nie wszyscy rozsądnie. Statystycznie kilkaset osób rocznie ulega zatruciom grzybami, niektórzy niestety śmiertelnie.
Zbieranie grzybów to niezwykle przyjemna rozrywka, ich spożywanie również jest przyjemnością. Musimy jednak pamiętać, że grzyby po pierwsze są ciężkostrawne, po drugie nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. Jemy je tylko dla smaku.
Sanepid radzi i przestrzega
Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z "siateczką" od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku – mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
To porady publikowane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ale co jeśli po zjedzeniu potrawy z grzybów poczujesz się źle?
Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
nudności,
wymioty,
ból brzucha i głowy,
podwyższona temperatura ciała.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.
Pierwsza pomoc po grzybach
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu. Te płyny przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu!
Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.
Grzybów powinny unikać:
kobiety w ciąży i karmiące,
dzieci,
osoby starsze,
osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
– Jako pediatrzy przypominamy, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast spożycie nawet niewielkiej ilości u dziecka może doprowadzić do poważnych konsekwencji, nawet utraty życia. Bądźmy czujni, odpowiedzialni i dbajmy o swoje zdrowie oraz zdrowie naszych bliskich. Dlatego też uważajmy na to, co jemy – zaznacza dr n.med. Marek Migdał, Dyrektor Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka".
Co się dzieje podczas zatrucia grzybami?
Wszystko zależy od toksyny. W katalogu mamy jednak niezwykle poważne rzeczy: silne uszkodzenia wątroby, skutkujące koniecznością przeszczepu, a nawet prowadzące do śmierci, uszkodzenie nerek, uszkodzenie wzorku czy rozpad czerwonych krwinek.
Najgroźniejszy jest muchomor sromotnikowy, często mylony z kanią.
– Zatrucie tym grzybem, doprowadzając do uszkodzenia wątroby a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne. Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu. Wiemy, jak trudne jest pozyskiwanie narządów do przeszczepienia. Apelujemy, aby być bardzo ostrożnym podczas zbierania grzybów i zawsze upewnić się, że mamy pewność co do ich identyfikacji – mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka".