Choć szumowiny nie są szkodliwe, to mogą wpływać na klarowność i smak rosołu. Najczęściej usuwa się je łyżką cedzakową lub sitkiem, aby uzyskać czysty wywar. Ale są jeszcze inne sposoby, które chcielibyśmy wam pokazać.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Szumowiny w rosole to osad, który powstaje podczas gotowania mięsa i kości, głównie z uwagi na proces denaturacji białek. W wyniku podgrzewania białka zawarte w mięsie (np. albuminy czy globuliny) zmieniają swoją strukturę, a krew, resztki tłuszczu i zanieczyszczenia unoszą się na powierzchnię w postaci piany. Jak pozbyć się szumowin w rosole?
1. Blanszowanie mięsa i kości
Przed rozpoczęciem gotowania zalej mięso i kości zimną wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie odlej całą wodę. Przepłucz mięso pod bieżącą wodą i dopiero wtedy ugotuj rosół na świeżej wodzie. To usuwa większość białek, które tworzą szumowiny.
2. Powolne gotowanie od zimnej wody
Włóż mięso i kości do garnka z zimną wodą i gotuj na minimalnym ogniu. Powolne podgrzewanie pozwala białkom delikatnie koagulować, co ogranicza pienienie.
3. Usuwanie nadmiaru tłuszczu
Odetnij widoczny tłuszcz z mięsa przed gotowaniem. Mniejsza ilość tłuszczu oznacza mniej szumowin.
4. Białko jajka
Dodaj do wywaru jedno lub dwa białka jajka. Gdy się zetną, absorbują szumowiny.
5. Podgrzewanie rosołu z jednej strony
Ustaw garnek tak, by tylko połowa znajdowała się na palniku. Szumowiny zbiorą się z jednej strony, co ułatwi ich usunięcie.
6. Trik z lodem
Dodaj kilka kostek lodu, gdy na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny. To sprawdzony sposób na klarowność zupy.
Jak krok po kroku wykonać rosół z przepisu Magdy Gessler?
Składniki na rosół według Magdy Gessler:
Składniki na rosół według Magdy Gessler:
2 duże udka z kurczaka,
1 szyja indycza,
korpus indyczy,
1 porcja rosołowo-wołowa,
woda,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1–2 cebule,
kawałek pora (ok. 10 cm),
1 gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego lubczyku,