Jak ugotować rosół bez szumowin?
Szumowiny w rosole to osad, który powstaje podczas gotowania mięsa i kości, głównie z uwagi na proces denaturacji białek. W wyniku podgrzewania białka zawarte w mięsie (np. albuminy czy globuliny) zmieniają swoją strukturę, a krew, resztki tłuszczu i zanieczyszczenia unoszą się na powierzchnię w postaci piany. Jak pozbyć się szumowin w rosole?
1. Blanszowanie mięsa i kości
2. Powolne gotowanie od zimnej wody
3. Usuwanie nadmiaru tłuszczu
4. Białko jajka
Dodaj do wywaru jedno lub dwa białka jajka. Gdy się zetną, absorbują szumowiny.
5. Podgrzewanie rosołu z jednej strony
Ustaw garnek tak, by tylko połowa znajdowała się na palniku. Szumowiny zbiorą się z jednej strony, co ułatwi ich usunięcie.
6. Trik z lodem
Dodaj kilka kostek lodu, gdy na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny. To sprawdzony sposób na klarowność zupy.
Jak krok po kroku wykonać rosół z przepisu Magdy Gessler? Składniki na rosół według Magdy Gessler:
Zobacz także