
Na południu Polski, a dokładnie w powiecie kłodzkim na Dolnym Śląsku, pojawił się smog. Stężenie szkodliwego pyłu zawieszonego PM10 może przekroczyć 150 µg na metr sześcienny. Mieszkańcy dostali w związku z tym specjalny alert RCB.
Niebezpieczne zjawisko w jednym z powiatów w Polsce – alert RCB
"UWAGA! Dnia 02.12 prognozowana jest zła jakość powietrza w zakresie pyłu zawieszonego PM10 (SMOG). Zrezygnuj z aktywności na zewnątrz" – czytamy w tym ostrzeżeniu. Jak dodano, alert RCB o tej treści został wysłany do odbiorców na terenie powiatu kłodzkiego (woj. dolnośląskie).
Jak tłumaczy na swojej stronie polski sanepid, w wielu miejscach, kiedy jest mroźno i bezwietrznie, utrzymuje się smog.
Dlaczego smog jest taki szkodliwy?
"Związki chemiczne zawarte w smogu (np. benzopiren) i pyły (PM10 i PM 2,5), są szkodliwe dla naszego zdrowia. Mogą one m.in. wywoływać alergie, przyczyniać się do rozwoju chorób płuc, czy też nowotworów" – tłumaczy instytucja.
Osobami szczególnie wrażliwymi na zanieczyszczenie powietrza są:
Sanepid tłumaczy też, jak się chronić przed smogiem:
- Noś maskę przeciwpyłową – największą ochronę zapewniają te zawierające filtry HEPA, zabezpieczają przed najdrobniejszym pyłem.
- Pozostań w domu – ogranicz ekspozycje organizmu na zanieczyszczone powietrze.
- Ogranicz aktywność fizyczną – bieganie czy jazda na rowerze w maskach przeciwpyłowych ogranicza wentylację płuc prowadząc do niedotlenienia organizmu.
- Nie wietrz mieszkania – otwieranie okna spowoduje przedostanie się szkodliwych zanieczyszczeń unoszących się w powietrzy do wnętrza domu.
- Stosuj oczyszczacz powietrza.
- W razie potrzeby skontaktuj się z lekarzem – szkodliwe substancje zawarte w powietrzu mogą w istotny sposób przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.
Czy w twoim miejscu zamieszkania jest zimą smog?
13 odpowiedzi
GIS zwraca też uwagę, że wysokie stężenia zanieczyszczeń pyłowych powietrza atmosferycznego są jednym z głównych czynników środowiskowych wywierających szkodliwy wpływ na zdrowie populacji.
"Szkodliwość pyłu dla zdrowia osób eksponowanych związana jest ściśle z wielkością i składem chemicznym ziaren" – wskazano.
