
Jest grudzień, a pomarańcze to owoce, które w tym czasie królują na polskich stołach. Aby cieszyć się ich soczystym, słodkim smakiem, warto zwrócić uwagę na pewien szczegół. Dokładnie na wystający charakterystyczny "pępek" przy jednym końcu. Ja wybieram właśnie takie i są pyszne.
W zimowe dni wielu z nas kupuje pomarańcze. Ten owoc można wykorzystać na wiele sposobów: jako zwykłą przekąskę, dodatek do ciast czy sałatek. Niestety niektóre pomarańcze rozczarowują smakiem: są kwaśne, niedojrzałe lub mają skórkę tak grubą, że po obraniu do zjedzenia zostaje naprawdę niewiele.
Jak w takim razie już na etapie zakupów rozpoznać te najsłodsze i z największą ilością miąższu?
Pomarańcze z "pępkiem". Dlaczego są pyszne?
Jednym z elementów wyglądu dojrzałej i soczystej pomarańczy jest tzw. pępek. Występuje on w owocach z odmiany: Washington Navel, jednej z "najbardziej cenionych na świecie".
Widoczny "pępek" jest wynikiem naturalnej mutacji genetycznej. W jego miejscu tworzy się niewielki, nierozwinięty drugi owoc. Pomarańcze z "pępkiem" oprócz dobrego smaku (balans między słodkim a kwaśnym smakiem jest w tej odmianie zachowany) mają też miękką i cienką skórkę, która łatwo "odchodzi" od miąższu przy obieraniu.
Jak wybrać pomarańcze? Oto porady:
Quiz: Czy rozpoznasz te smakołyki z Tunezji, Hiszpanii, Włoch i Bałkanów? Sprawdź się w naszym pysznym quizie!
1 / 20 Na początek coś prostego. Ten deser składa się z biszkoptu nasączonego kawą espresso, kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru, a całość posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. We Włoszech spożywane jest na drugie śniadanie. To ciasto nazywa się...
Zobacz także
