Wielu z nas bezustannie troszczy się o czystość kuchni. Z pietyzmem myjemy naczynia, deskę do krojenia produktów spożywczych, kuchenkę czy dbamy, by w czajniku nie odkładał się kamień. Niestety, chorobotwórcze zarazki niewiele robią sobie z naszych wysiłków, często gromadząc się w najmniej oczekiwanych lokalizacjach. Przedstawiamy listę sześciu miejsc, w których kuchenne mikroby przeważnie czują się najlepiej.
Organizacja NSF International, która zajmuje się m.in. promocją zdrowego trybu życia, przebadała narzędzia kuchenne używane w domach 20 amerykańskich rodzin. Choć test objął tak niewielką liczbę osób, jego wyniki mogą być przydatne dla każdego z nas. Okazało się bowiem, że groźne dla zdrowia bakterie, np. salmonelli, E. coli czy listerii, odnajdywano w dość niespodziewanych miejscach.
Bakterie E. coli i salmonelli wykryto na co czwartym przebadanym narzędziu kuchennym. 10 proc. urządzeń było domem dla pałeczek listerii. Szczególnie często były one odkrywane na gumowych uszczelkach lodówek. Pleśń i drożdże były zaś obecne na każdym z przebadanych narzędzi, w związku z czym łatwo mogły przedostawać się na jedzenie. Poniżej przedstawiamy miejsca, gdzie zarazki odkrywano najczęściej.
1. Lodówka. Szuflada na warzywa (W przebadanych przegrodach często znajdowano bakterie salmonelli i listerii oraz dużą ilość pleśni i drożdży).
2. Lodówka. Pojemnik na mięso (Bakterie E. coli i salmonelli).
3. Gumowa uszczelka blendera (Bakterie E. coli, salmonelli oraz duża ilość pleśni i drożdży).
4. Otwieracz do konserw (Bakterie E. coli).
5. Gumowa łopatka do patelni (Bakterie E. coli i salmonelli).
6. Plastikowy pojemnik na żywność z gumowymi uszczelkami (Bakterie salmonelli oraz duża ilość pleśni i drożdży).
Przed cukrem nie uciekniesz. Sprawdź, ile łyżeczek zawierają Twoje ulubione produkty
Cukier jest wszędzie, nawet tam, gdzie wielu w ogóle się go nie spodziewa – w sokach owocowych, hamburgerach, musli, beztłuszczowych sosach do potraw i kawie. Portal BuzzFeed przygotował film, który zaskoczy niejednego z Was. CZYTAJ WIĘCEJ