logo
Pożar, którego nie było. Incydent w Krakowie wywołała przypalona potrawa Fot. NewsLubuski/East News
Reklama.

Jak podaje TVN24, we wtorek po godzinie 12 krakowscy strażacy otrzymali wezwanie do prywatnego przedszkola, w którym miało dojść do pożaru. W lokalu przy ul. Łużyckiej było duże zadymienie.

Przypalona potrawa wywołała zamieszanie w jednym z krakowskich przedszkoli

26 dzieci i dziewięciu opiekunów ewakuowano z budynku przed przyjazdem służb. Na miejsce skierowano aż sześć zastępów straży pożarnej i 30 strażaków.

Dalszy ciąg artykułu pod naszą zbiórką – pomóżcie seniorom razem z nami!

– Strażacy zaczęli przygotowywać się do gaszenia pożaru. Okazało się jednak, że ogień nie powstał, był sam dym, który pojawił się w wyniku przypalenia potrawy – powiedział w rozmowie z tvn24.pl mł. kpt. Hubert Ciepły, oficer prasowy małopolskiej straży pożarnej.

Przypalona potrawa, zwłaszcza jeśli zaczyna dymić lub palić się, może być potencjalnym zagrożeniem. Oto kroki, jak bezpiecznie opanować sytuację:

  • Wyłącz źródło ciepła: natychmiast wyłącz kuchenkę, piekarnik lub palnik;
  • Zakryj ogień pokrywką: jeśli płomień pojawił się w garnku lub patelni, nakryj je metalową pokrywką. Brak tlenu zgasi ogień;
  • Użyj soli lub sody oczyszczonej: posyp ogień dużą ilością soli kuchennej lub sody oczyszczonej. Oba składniki tłumią płomienie;
  • Nigdy nie używaj wody: woda może rozpryskiwać gorący tłuszcz, powodując rozprzestrzenienie ognia.
  • Jeśli ogień wymknie się spod kontroli i nie możesz go opanować w ciągu kilku sekund, natychmiast opuść pomieszczenie i zadzwoń pod numer alarmowy 112.

    Czytaj także: