
Łyżka tego dodatku zamieni jajecznicę w kremową. Trik Gordona Ramsaya
Chodzi o dodanie do jajecznicy pod koniec smażenia łyżki śmietany. Jak to zrobić, by danie uzyskało odpowiednią konsystencję i smak, a śmietana się nie zważyła? Najpierw skupmy się na składnikach. Potrzebować będziemy:
Jajecznica według przepisu Gordona Ramsaya wyróżnia się kremową, aksamitną konsystencją, ale taką uzyskamy tylko wtedy, jeśli przejdziemy za przepisem krok po kroku. Mistrz kuchni wskazuje, by na patelni rozpuścić masło i jajka wbić bezpośrednio na nie. Bez wcześniejszego mieszania czy miksowania masy.
Radzi, by jajecznicę smażyć na małym ogniu, pamiętać o regularnym mieszaniu i używać do tego silikonowej łopatki, która pozwala nam delikatnie przekładać masę jajeczną bez rysowania patelni i niszczenia struktury jajek.
Ramsay jest zdania, że idealna jajecznica nie ma nic wspólnego z mocnym ścięciem jajek. Najlepiej by masa była lekko wilgotna, ale przejdźmy do kluczowego dodatku, który podbije smak i ulepszy konsystencję. Jest nim śmietana.
Łyżkę śmietany mamy dodać chwilę przed końcem smażenia, delikatnie wymieszać do połączenia składników i zdjąć jajecznicę z patelni.
Następnie doprawić pieprzem i solą. Dopuszczalnym dodatkiem, który nie zabije smaku jajecznicy jest odrobina szczypiorku. Gęsta śmietana nada jajecznicy maślano-mleczny posmak. Trik jest tak prosty i szybki, że nieprzetestowanie go byłoby grzechem. Najlepiej taką jajecznicę podawać z chrupiącą grzanką lub świeżym chlebem.
Zobacz także