![Jak zrobić kawę, która dodaje energii, a na dodatek hamuje apetyt? Przepis na bulletproof coffee, czyli kawę keto, na punkcie której oszalało pół świata. Bulletproof coffee – kawa keto, która dodaje energii i.. odchudza [PRZEPIS]](https://m.natemat.pl/7689cf89b24aa8d43dff7c02894ab603,360,0,0,0.jpg)
Bulletproof coffee, czyli... tybetański sposób na kawę keto
Tybetańczycy od niepamiętnych czasów dodawali do herbaty tłuste mleko występujących w tamtym rejonie jaków oraz szczyptę himalajskiej soli, a przyrządzony w ten sposób wysokokaloryczny napój pozwalał im przez długie godziny czuć się sytym, orzeźwić ciało i umysł, a na dodatek do późnej starości cieszyć się doskonałą kondycją i młodym wyglądem.
Kawa, która dodaje energii i hamuje apetyt
Pomysł na dodawanie do czarnej kawy 1-2 łyżeczek oleju kokosowego, a także (choć niekoniecznie) masła (najlepiej ghee), okazał się strzałem w dziesiątkę, który szybko zyskał rzesze wiernych zwolenników na całym świecie.Ulubiona kawa Davida Beckhama i Eda Sheerana
Gorliwym wielbicielem bulletproof coffee jest m.in. Jimmy Falllon (aktor, komik i gospodarz programu "The Tonight Show"), David Beckham czy Ed Sheeran oraz wiele innych sławnych ludzi, wpływowych biznesmenów oraz sportowców, którzy dzięki niezwykłym właściwościom przygotowywanej w ten sposób kawy mogą nabrać sił do tego, by ich treningi były bardziej wydajne i przynosiły lepsze efekty.Przepis na bulletproof coffee. Jak zrobić kawę keto?
Składniki:
⦁ szklanka wody
⦁ łyżka kawy (z pewnością lepiej użyć wysokiej jakości kawy ze zmielonych ziaren, ale niektórzy ograniczają się do zwykłej kawy rozpuszczalnej)
⦁ 2 łyżeczki oleju kokosowego (w formie ciekłej, a nie stałej) – niektórzy na tym poprzestają, ale według oryginalnej receptury dodaje się także niesolone masło (zwierające wit. A, E, D, K2, kwas linolowy CLA i kwas masłowy) – najlepiej uznawane za najzdrowsze na świecie klarowane masło ghee.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką, aksamitną masę przez około 20 sekund (krócej lub dłużej w zależności od siły sprzętu, który używamy) i przelewamy do osobnego naczynia.
Pamiętajmy, że taka kawa jest wysokokaloryczna i bardzo tłusta. Szklanka może zawierać od ponad 200 do nawet 400 kcal i około 20 g tłuszczu, dlatego taki napój należy spożywać z rozwagą. Nie powinno się nią także zastępować zwykłych posiłków.