logo
Czekolada - rywalka dubajskiej. W środku ma turecki przysmak. Fot. TikTok @angelhair
Reklama.

Czekolada anielska – rywalka dla czekolady dubajskiej

Pişmaniy albo pishmaniye to deser kuchni tureckiej, a dokładnie rodzaj waty cukrowej zrobionej z mąki pszennej i cukru, z aromatem wanilii. Serwowany jest tradycyjnie z niesłodzoną herbatą miętową. Czyli po raz kolejny za sukcesem viralowego smakołyku stoi tradycja Bliskiego Wschodu.

Po angielsku twórczyni nazwała swoją czekoladę Angel Hair, przez polskich internautów została okrzyknięta anielską lub pluszową czekoladąPo przełamaniu różowej czekoladowej tabliczki, możemy ujrzeć wnętrze złożone z kolorowych nitek, przypominających włosy.

W środku znajduje się wata o smaku maliny, wanilii i granatu, ale także pistacjowy krem, tak dobrze znany z dubajskiej czekolady.

W Polsce anielska czekolada jest dostępna m.in. w cukierni Cafe Słodziak.

Oczywiście, na Instagramie nie brak filmików instruktażowych na temat tego, jak zrobić ją w domu. I nie brakuje chętnych, którzy pokazują, jak smakołyk im się udał.

Czekoladę anielską czy angel hair robimy podobnie jak dubajską, tylko że zastępujemy ciasto kataifi lub filo wspomnianym wcześniej Pişmaniye. Turecką watę kupisz w internecie lub sklepie z orientalną żywnością.

Jak uzyskać różową taflę czekolady? Dodaj do białej barwnik lub wykorzystaj maliny liofilizowane. Na TikToku roi się od filmików, którymi możesz się zainspirować.