Centrum Praskie Koneser to kluczowy hub restauracyjny prawobrzeżnej Warszawy, z kilkunastoma konceptami kulinarnymi. Zapraszamy na wyprawę przez restauracje i bary tego tętniącego życiem miejsca.
Centrum Praskie Koneser to kluczowy hub restauracyjny prawobrzeżnej Warszawy, z kilkunastoma konceptami kulinarnymi. Zapraszamy na wyprawę przez restauracje i bary tego tętniącego życiem miejsca. Materiały prasowe / Centrum Praskie Koneser

W Warszawie, gdy mówimy: "hub restauracyjny", myślimy: "Koneser". Ten wielofunkcyjny kompleks w bardzo dogodnej lokalizacji i zrewitalizowanej przestrzeni to dosłownie gastronomiczne zagłębie stolicy Polski. Zapraszamy na wyprawę przez restauracje i bary tego tętniącego życiem miejsca. Nie pożałujecie!

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Centrum Praskie Koneser od lat zajmuje szczególne miejsce w naszym sercu. Praktycznie każdy aspekt tego rozbudowanego obiektu czyni z niego doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi, lunch czy spotkanie biznesowe. I to w każdy dzień, z największym naciskiem na wieczory i weekendy.

Nie będziemy chyba odosobnieni w ocenie, chwaląc jego maksymalnie dogodną lokalizację. Położone w sercu Pragi, blisko Śródmieścia, centrum jest łatwo dostępne, niezależnie od wyboru środka lokomocji. Można wygodnie do niego dotrzeć autobusem, tramwajem czy metrem, a od 2024 r. kładką spacerową na Wiśle.

Nie sposób przejść obojętnie nad unikalnym wyglądem tego miejsca, w którym tak udanie połączono starannie zrewitalizowaną przestrzeń postindustrialną z żywą tkanką miejską. Modny i designerski kompleks składa się z zabytkowych budynków Wytwórni Wódek "Koneser" z XIX wieku, którym dano nowe życie.

O Koneserze jest zawsze głośno za sprawą setek różnorodnych wydarzeń, które co roku odbywają się w klimatycznych ogródkach na tutejszym placu. Ale jeszcze większą renomę budują mu znajdujące się na jego terenie obiekty gastronomiczne. To właśnie dzięki nim uchodzi za najważniejszy hub restauracyjny prawobrzeżnej Warszawy.

Koncepty kulinarne w Koneserze reprezentują kuchnie z wielu zakątków świata. To tu mieści się jedna z najlepszych restauracji nie tylko w Warszawie, ale także w całej Polsce, wyróżniana w przewodniku Michelin. Gastronomiczna rodzina Konesera cały czas się powiększa. Zachęcamy do jej poznania!

Starlet

Najnowszy koncept w Koneserze. We wnętrzu oddającym hołd praskiemu rzemiosłu, z metalowymi detalami baru i sufitu oraz sztuką z galerii na ścianach, można delektować się 40 winami z autorskiej selekcji oraz kuchnią flexi. Królują w niej warzywa, owoce i ryby. To obowiązkowy punkt dla miłośników dobrego wina i doskonałej kuchni!

logo
Potrawy w restauracji Starlet. Materiały prasowe / Starlet

Figa z Makiem Cheese Box Bar

Pasjonaci sera, wyselekcjonowanych win i smakowitych przekąsek mają tu swoją mekkę. Lokal serwuje boxy pełne serów, oliwek, pikli, owoców i orzechów, a także dania na ciepło z serem Raclette np. grzanki z figą. Kameralne wnętrze nierzadko służy do spotkań towarzyskich z degustacją sera i wina oraz warsztatów artystycznych.

logo
Przykładowy box w lokalu Figa z Makiem Cheese Box Bar. Materiały prasowe / Figa z Makiem Cheese Box Bar

L’Osteria Pizza E Pasta

Pierwsza w Polsce restauracja serwującej włoską kuchnię sieci L’Osteria. Zachwyca wyjątkowo dużymi, 45-centymetrowymi pizzami, porcjami stworzonymi do dzielenia się oraz pysznym makaronem z własnej manufaktury. Przepiękne wnętrze w klimacie Bella Italia tworzy atmosferę rodzinnej gościnności. Amatorzy pizzy i "makaroniarze" muszą tu wpaść!

logo
Potrawy w restauracji Restauracja L’Osteria Pizza E Pasta. Materiały prasowe / L’Osteria Pizza E Pasta

3/4 Koneser Bar

W tym lokalu na trzecim piętrze budynku Muzeum Polskiej Wódki udało się wykreować atmosferę stylu i elegancji. Cocktail bar słynie z autorskich tj. własnoręcznie przygotowanych koktajli i nalewek. Tu sztuka miksologii wznosi się na naprawdę wysoki poziom. Najbardziej wymagające podniebienia będą zadowolone!

logo
Koktajl z baru 3/4 Koneser Bar. Materiały prasowe / 3/4 Koneser Bar

AZIA Restaurants

Trzy piętra i cztery koncepty kulinarne: kuchnia tajska, japońska, chińska oraz grill koreański. Miłośnicy smaków i aromatów Dalekiego Wschodu znajdą tu dla siebie enklawę. Lokal w azjatyckim stylu zatrudnia kucharzy z najodleglejszych krajów Azji. Na bazie oryginalnych przepisów przygotują gościom wyśmienitej jakości dania.

logo
Potrawy w restauracji AZIA Restaurants. Materiały prasowe / AZIA Restaurants

Bombaj Masala

Kierunek dla wielbicieli zjawiskowych smaków Indii. Dzięki otwartej kuchni można przypatrzyć się tu pracy kucharzy z tego dalekiego kraju. W menu "rządzą" tapasy, dania z pieca tandoor oraz tradycyjne curry. Uczta odbywa się w otoczeniu ceglastych ścian, pod industrialnym sufitem ozdobionym setkami miedzianych elementów.

logo
Potrawy w restautacji Bombaj Masala. Materiały prasowe / Bombaj Masala

Concept Food & Wine

Jedna z najlepszych kuchni w Warszawie, w stylu comfort food. Oferowane w menu dania europejskie i polskie przy akompaniamencie wybornych win przywołują u gości beztroskie czasy rodzinnych spotkań. Całość dopełnia piękny anturaż z ciepłym wystrojem. Lokal sąsiaduje z kolekcją unikatowych samochodów luksusowych.

logo
Stolik w lokalu Concept Food & Wine. Materiały prasowe / Concept Food & Wine

Freya Cafe & Deli

To tu pielgrzymują często stołeczni smakosze "zieleniny". Wegańsko-wegetariańska kawiarnia speciality ma im do zaoferowania topową kawę z polskich palarni, sezonową kuchnię autorską, kanapki, zupy, zestawy lunchowe, dania na wynos, wypieki i delikatesy. Nad przytulnym wnętrzem lokalu unosi się duch zero waste.

logo
Kawiarnia Freya Cafe & Deli. Materiały prasowe / Freya Cafe & Deli

Green Caffè Nero

Smaczne śniadanie lub lekki lunch to ten adres. W tym ciepłym i komfortowym miejscu z fotelami, stolikami i stołkami barowymi można delektować się świeżo parzoną włoską kawą z dodatkami oraz zajadać się wypiekanymi na miejscu bagietkami czy croissantami. Domowe ciasta pochodzą z lokalnej warszawskiej manufaktury.

logo
Kawiarnia Green Caffe Nero. Materiały prasowe / Green Caffe Nero

Koneser Grill

Tu pracuje się w otwartej kuchni na żywym ogniu! To ta restauracja już po raz kolejny trafiła do międzynarodowego przewodnika Michelin z odznaczeniem Bib Gourmand. Miłośnicy grilla i wina mogą zamówić m.in. steki, żeberka czy ryby przyrządzone klasycznymi technikami grillowania.

logo
Potrawa z restauracji Koneser Grill. Materiały prasowe / Koneser Grill

Moxy Bar

Otwarty całą dobę 7 dni w tygodniu bar można znaleźć w energetycznym lobby Hotelu Moxy Warsaw Praga. Na gości czekają w designerskim wnętrzu oryginalne koktajle, dobre wina, przekąski w formule Grab & Go i kultowe flatbreads.

logo
Potrawy w barze Moxy Bar. Materiały prasowe / Moxy Bar

ORZO

W tej słonecznej restauracji można poczuć się jak na wybrzeżu Italii. Wyrabiane ręcznie makarony, autorska pizza i boskie desery mają w tym swój udział. To też idealny punkt dla całych rodzin. Wizytom z dziećmi sprzyjają specjalna strefa zabaw i dziecięce menu, a w weekendy dodatkowo wsparcie animatorek. Siłą ORZO jest też przestronny ogródek z widokiem na plac Konesera.

logo
Potrawy w restauracji ORZO. Materiały prasowe / ORZO

Pijalnia Czekolady E. Wedel

Królestwo czekolady w gastronomicznym wydaniu. W pijalni czekolady, stylizowanej na kultową warszawską cukiernię Karola Wedla z 1851 roku, można delektować się niepowtarzalnymi napojami, deserami i śniadaniami na bazie tego słodkiego surowca. Zimna czy gorąca czekolada? Lody? Wielbiciele czekoladowych (i nie tylko!) wyrobów znajdą tu coś dla siebie, a także zakupią klasyczne produkty Wedla.

logo
Deser w Pijalni Czekolady E. Wedel. Materiały prasowe / Pijalnia Czekolady E. Wedel

Setki Powodów

Restauracja, w której zawsze coś się dzieje i znajdzie się dobry powód, by przekroczyć jej próg. Podstawą menu są stylowo serwowane uliczne przekąski z różnych zakątków świata (burgery, żeberka, sałatki, makarony, owoce morza) i świetne koktajle. Jest też karta z daniami dla dzieci. Pobyt umila nowoczesny i luźny wystrój z super muzyką w tle.

logo
Bao w restauracji Setki Powodów. Materiały prasowe / Setki Powodów

Spółdzielnia.Koneser

Najbardziej "praska" z łódzkich restauracji. W luźnej atmosferze można tu zjeść dania kuchni europejskiej i amerykańskiej, a także zamówić drinki w dobrze zaopatrzonym barze. Restauracja otwarta jest również na gości z dziećmi i zwierzętami domowymi. Świetna miejscówka zarówno na chill ze znajomymi, jak i na obiad w gronie rodziny.

logo
Restauracja Spółdzielnia.Koneser. Materiały prasowe / Spółdzielnia.Koneser

Więcej o konceptach kulinarnych rozwijanych w restauracyjnym hubie prawobrzeżnej Warszawy znajdziecie na stronie Centrum Praskiego Koneser – koneser.eu.