
Piękna pogoda zachęca do biesiadowania na świeżym powietrzu. To idealny moment, by wyciągnąć i odświeżyć domowego grilla oraz zaplanować smakowite menu. Jeśli chcecie grillować po nowemu, skorzystajcie z produktów i przepisów marki Sokołów.
MATERIAŁ REKLAMOWY
Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką ma do zaproponowania na tegoroczne lato marka Sokołów. Dzięki jej uprzejmości dzielimy się z wami 5 pomysłami na dania, którymi zaskoczycie swoich gości (i siebie też)!
1. Śląska a'la Pastor – szaszłyki z kiełbasy śląskiej z ananasem i salsą verde w maślanej bułce
Składniki (na 4 porcje):
Przygotowanie:
1. Salsa verde:
2. Pikantny majonez:
3. Szaszłyki z kiełbasy i ananasa:
4. Bułki:
5. Montaż:
2. Kaszanka z grilla z owocowym akcentem
Składniki (na 2-3 porcje):
Dodatkowo:
Przygotowanie:
1. Kaszankę wyjąć z osłonki i pokroić na grube plastry.
2. Jabłko i gruszkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
3. W aluminiowej tacce ułożyć wszystkie składniki: kaszankę, owoce i cebulę.
4. Całość skropić miodem i oprószyć majerankiem. Następnie grillować przez 15–20 minut, aż składniki się podgrzeją, zmiękną, a smaki dobrze się połączą.
5. Podawać bezpośrednio z tacki, na ciepło.
3. Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i serem halloumi
Składniki (na 3-5 porcji):
Przygotowanie:
1. Składniki pokroić w równej wielkości kawałki, aby dobrze się grillowały.
2. Nabijać je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: kawałek kiełbasy, papryka (kolory dowolnie przeplatać), halloumi i cebula.
3. Całość delikatnie skropić oliwą z oliwek.
4. Grillować przez 10–12 minut, regularnie obracając, aż składniki się zarumienią i lekko zmiękną.
4. Karkówka w tortilli z warzywami i kremowym sosem jogurtowym
Składniki (na 4 porcje):
Sos:
Przygotowanie:
1. Karkówkę grillować z obu stron, aż będzie rumiana i soczysta. W międzyczasie przygotować sos, łącząc jogurt z czosnkiem, papryką, pietruszką oraz przyprawami.
2. Placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy placek ułożyć garść sałaty, plasterki ogórka, pokrojone w połówki pomidorki oraz grillowaną karkówkę pokrojoną w cienkie paski, opcjonalnie odrobinę papryczki chili.
3. Zawinąć tortillę ciasno w rulon. Opcjonalnie podgrillować przez chwilę z obu stron, aby była chrupiąca.
5. Grillowana kiszka ziemniaczana w boczku na kapuście kiszonej
Składniki (na 2-4 porcje):
Dodatkowo:
Przygotowanie:
1. Kiszkę ziemniaczaną owinąć dokładnie plastrami boczku.
2. Grillować do zrumienienia boczku.
3. Do tacki z folii aluminiowej włożyć kapustę kiszoną, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie skropić olejem.
4. Na warstwie kapusty ułożyć wcześniej grillowaną kiszkę i całość grillować przez kilka minut, aż kapusta się zarumieni, a smaki się połączą.
Smacznego!
