Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką proponuje marka Sokołów. Prezentujemy 5 pomysłów na dania, którymi zaskoczycie swoich gości
Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką proponuje marka Sokołów. Prezentujemy 5 pomysłów na dania, którymi zaskoczycie swoich gości Materiały prasowe / Sokołów

Piękna pogoda zachęca do biesiadowania na świeżym powietrzu. To idealny moment, by wyciągnąć i odświeżyć domowego grilla oraz zaplanować smakowite menu. Jeśli chcecie grillować po nowemu, skorzystajcie z produktów i przepisów marki Sokołów.

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką ma do zaproponowania na tegoroczne lato marka Sokołów. Dzięki jej uprzejmości dzielimy się z wami 5 pomysłami na dania, którymi zaskoczycie swoich gości (i siebie też)!

1. Śląska a'la Pastor – szaszłyki z kiełbasy śląskiej z ananasem i salsą verde w maślanej bułce

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów
  • Dymka posiekana – 50 g
  • Kolendra posiekana – 20 g
  • Cukier puder – 15 g (ok. 1 lekko czubata łyżka)
  • Sól – 7 g (ok. 1 płaska łyżeczka)
  • Ocet winny – 20 ml (ok. 1,5 łyżki)
  • Olej – 60 ml (ok. 4 łyżki)
  • Cytryna – 1/2 szt. 
  • Ananas świeży – ½ szt.
  • Majonez – 180 ml (ok. ¾ szklanki)
  • Sriracha – 30 g (ok. 1 czubata łyżka)
  • Chrupki pepis bekonowe – 1/5 opakowania
  • Miód – 30 ml (ok. 1,5 łyżki)
  • Patyczki do szaszłyków – 5 szt.
  • Maślane bułki hot-dogowe – 4 szt.
  • Przygotowanie:

    1. Salsa verde:

  • Szczypior i cebulkę dymkę drobno posiekać razem z kolendrą.
  • Wymieszać z solą, aż puści lekko sok.
  • Dodać miód oraz ocet winny, dokładnie mieszając.
  • Powoli wlewać olej rzepakowy, mieszając, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.
  • 2. Pikantny majonez:

  • Wymieszać majonez z sosem sriracha, aż uzyska się jednolitą, różową masę.
  • 3. Szaszłyki z kiełbasy i ananasa:

  • Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
  • Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić w cienkie plasterki.
  • Układać na przemian plasterki kiełbasy i ananasa, przebijając wykałaczką, aby utworzyć długi szaszłyk.
  • Szaszłyki grillować na rumiany kolor.
  • 4. Bułki:

  • Bułki nakrój i delikatnie rozchyl, wkładając do środka zwitek folii aluminiowej, aby zachować kształt.
  • Podgrzewaj bułki w piekarniku w 90°C.
  • Górną część ciepłych bułek maczaj w miodzie, a następnie w pokruszonych chrupkach pepis.
  • 5. Montaż:

  • Środek każdej bułki posmarować pikantnym majonezem, włożyć gotowy szaszłyk i wyjąć patyk.
  • Polać szaszłyk salsą z dymki i lekko polać sosem sriracha.
  • logo
    Śląska a'la Pastor – szaszłyki z kiełbasy śląskiej z ananasem i salsą verde w maślanej bułce. Materiały prasowe / Sokołów

    2. Kaszanka z grilla z owocowym akcentem

    Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 opakowanie kaszanki grillowej z boczkiem Grill House Sokołów 
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Dodatkowo: 

  • folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa
  • Przygotowanie:

    1. Kaszankę wyjąć z osłonki i pokroić na grube plastry.

    2. Jabłko i gruszkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka.

    3. W aluminiowej tacce ułożyć wszystkie składniki: kaszankę, owoce i cebulę.

    4. Całość skropić miodem i oprószyć majerankiem. Następnie grillować przez 15–20 minut, aż składniki się podgrzeją, zmiękną, a smaki dobrze się połączą.

    5. Podawać bezpośrednio z tacki, na ciepło.

    logo
    Kaszanka z grilla w folii z owocowym akcentem. Materiały prasowe / Sokołów

    3. Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i serem halloumi

    Składniki (na 3-5 porcji):

  • 1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek oleju 
  • Przygotowanie:

    1. Składniki pokroić w równej wielkości kawałki, aby dobrze się grillowały.

    2. Nabijać je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: kawałek kiełbasy, papryka (kolory dowolnie przeplatać), halloumi i cebula.

    3. Całość delikatnie skropić oliwą z oliwek.

    4. Grillować przez 10–12 minut, regularnie obracając, aż składniki się zarumienią i lekko zmiękną.

    logo
    Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i serem halloumi. Materiały prasowe / Sokołów

    4. Karkówka w tortilli z warzywami i kremowym sosem jogurtowym

    Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry karkówki Grill House Sokołów 
  • 4 placki tortilli
  • 1 opakowanie mixu sałat,
  •  ½ ogórka zielonego
  • 130g pomidorków koktajlowych 
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • Sos:

  • 150 g jogurtu greckiego, 
  • 1 ząbek czosnku (starty) 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • Przygotowanie:

    1. Karkówkę grillować z obu stron, aż będzie rumiana i soczysta. W międzyczasie przygotować sos, łącząc jogurt z czosnkiem, papryką, pietruszką oraz przyprawami.

    2. Placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy placek ułożyć garść sałaty, plasterki ogórka, pokrojone w połówki pomidorki oraz grillowaną karkówkę pokrojoną w cienkie paski, opcjonalnie odrobinę papryczki chili.

    3. Zawinąć tortillę ciasno w rulon. Opcjonalnie podgrillować przez chwilę z obu stron, aby była chrupiąca.

    logo
    Karkówka w tortilli z warzywami i kremowym sosem jogurtowym. Materiały prasowe / Sokołów

    5. Grillowana kiszka ziemniaczana w boczku na kapuście kiszonej

    Składniki (na 2-4 porcje):

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Wędliny z Borów
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • olej 
  • kminek
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo: 

  • folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa
  • Przygotowanie:

    1. Kiszkę ziemniaczaną owinąć dokładnie plastrami boczku.

    2. Grillować do zrumienienia boczku.

    3. Do tacki z folii aluminiowej  włożyć kapustę kiszoną, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie skropić olejem.

    4. Na warstwie kapusty ułożyć wcześniej grillowaną kiszkę i całość grillować przez kilka minut, aż kapusta się zarumieni, a smaki się połączą.

    logo
    Grillowana kiszka ziemniaczana w boczku na kapuście kiszonej. Materiały prasowe / Sokołów

    Smacznego!