Skażone jajka w sklepach. Które mają salmonellę?
Do sklepów trafiły jajka skażone salmonellą. Które dokładnie? Fot. Akimov Igor / Shutterstock (zdj. poglądowe)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat dotyczącej skażonej partii żywności. Do sprzedaży trafiły jajka, w których badania wykazały obecność groźnych bakterii salmonella. Jeśli macie je już w lodówce, pod żadnym pozorem ich nie jedzcie. GIS ostrzega, że mogą powodować zatrucie pokarmowe.

REKLAMA

Zaledwie wczoraj pisaliśmy o wycofaniu czarnej herbaty liściastej, w której wykryto przekroczone normy pestycydów (antrachinonu). Chodziło o produkt firmy Eternal Finest Op. Tym razem jednak problem dotyczy produktu, który w grudniu kupujemy wręcz w hurtowych ilościach.

Jajka wycofane ze sklepów. GIS podał numer partii

W oficjalnym komunikacie GIS czytamy, że "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj określonych poniżej". To znaczy, że bakterie znajdują się nie tylko na skorupce, ale i w środku jajka.

logo
Fot. GIS

Sprawdźcie dokładnie swoje zapasy w kuchni. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, które pozwolą go zidentyfikować:

  • Nazwa: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
  • Numer partii / Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka
  • Zakład pakowania jaj: PL-24025908
  • Producent wycofał już trefną partię z rynku, ale jajka mogą znajdować się w domach konsumentów. Zalecenia GIS są proste: "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem". Jeśli już je zjedliście i czujecie się gorzej, "należy skontaktować się z lekarzem".

    Objawy zakażenia salmonellą. Jak uchronić się przed chorobą?

    Salmonelozy durowe i jelitowe to podstępne choroby. Jak wyjaśniają eksperci na stronie GIS, człowiek zakaża się głównie poprzez "spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella" (jak wspomniane jaja czy mięso) lub używanie skażonych akcesoriów kuchennych czy maszyn produkcji.

    Objawy nie pojawiają się natychmiast. GIS informuje, że "pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym". Należy zwracać uwagę na:

  • bóle brzucha
  • gorączkę
  • biegunkę
  • odwodnienie
  • nudności i wymioty
  • Dla zdrowego dorosłego to zazwyczaj kilka dni wyjętych z życiorysu, ale u dzieci czy seniorów sytuacja może być naprawdę poważna. Może dojść do zakażenia układowego, w przebiegu którego obserwuje się m.in. "zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów", a nawet sepsę.

    Najważniejsze "przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków". Pamiętajcie więc o myciu rąk i wyparzaniu jajek (kilka sekund we wrzątku), zwłaszcza jeśli planujecie użyć ich do mas czy kremów bez pieczenia.