[url=http://tinyurl.com/npjjoph] Hiszpańskie wina z francuskiej beczki [/url]
[url=http://tinyurl.com/npjjoph] Hiszpańskie wina z francuskiej beczki [/url] shutterstock.com

Koneserzy i pasjonaci win hiszpańskich przemierzą całą Europę, aby dotrzeć do ulubionej winnicy. I nie dziwię się im. Niektóre winnice, szczególnie te które hołdują tradycyjnym metodom wytwarzania wina. Oprócz doskonałych win oferują coś jeszcze. Atmosferę.

REKLAMA
ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kastylia-La Mancha - region produkcji wina
Od czego zacząć przygodę z hiszpańskimi winami? Od butelki wina z regionu Rioja? Może jednak od winnic z najrzadziej odwiedzanego regionu Hiszpanii przez turystów czyli od Kastylia-La Mancha? Tutejsze winnice, z hiszpańskiego zwane bodegami, zajmują łącznie 600.000 ha czyli około 18 proc. powierzchni wszystkich winnic europejskich. To w Kastylia-La Mancha znajduje się słynne miasto Villarrobledo, jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wina na świecie.
logo

Mirosław Mól - sommelier w Delikatesach Alma

Smak wina w dużej mierze zależy od tego w jaki sposób dojrzewa. Wina, które odbieramy jako lekkie i młode dojrzewają najczęściej w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Te, które odbieramy z kolei jako dojrzałe i mocno aromatyczne leżakują zwykle w dębowych beczkach. – zauważa ekspert ds. win Delikatesów Alma.


Wśród olbrzymiej liczby winnic w La Mancha produkujących wina na masową skalę, znajdują się winnice małe, rodzinne, w których powstają prawdziwe perełki. Jednym z takich miejsc jest winnica rodziny Lozano, gdzie od prawie 150 lat produkuje się wina z odmian winogron tempranillo i cabernet sauvignon. Ta hiszpańska rodzina od trzech pokoleń para się winnym biznesem, a co najważniejsze nie zapomniano tam o tradycyjnych, dobrych praktykach. W winnicy Lozano, obok nowoczesnych technik wytwarzania wina, wciąż kultywuje się dojrzewanie wina w dębowych beczkach.
Dojrzewanie wina: tradycja i nowoczesność
Dzisiaj, głównie ze względów ekonomicznych, tradycyjne metody odchodzą do lamusa jako kosztowne i ekonomicznie zbędne. Miejsce dębowych beczek zajmują nierdzewne kadzie ze stali INOX, komputer steruje temperaturą, wilgotnością, czy nawet dostępem tlenu czyli napowietrzaniem wina w kadzi. Winnica rodziny Lozano nie zrezygnowała z tradycyjnej metody i nadal wiele z win, zanim trafią na stół, leżakują w dębowych beczkach. Jednym z takich win jest Margues de Toledo Gran Reserva. To wino, które nabierało charakteru w tradycyjnej dębowej beczce aż 25 miesięcy. Win pochodzących z winnicy rodziny Lozano szukaj na półkach Delikatesów Alma.

Tradycja górą
Zaletą win dojrzewających w dębowych beczkach jest to, że powietrze dociera do wina przez całą powierzchnię beczki, a co najważniejsze wino przejmuje od drewna charakterystyczne dla niego aromaty, smaki, zapachy.
logo
materiały prasowe / Alma

Mirosław Mól - sommelier w Delikatesach Alma

Wokół wina narosło wiele mitów. Jeden z nich mówi, że wino z beczki jest lepsze od tego, które dojrzewało w stalowej kadzi. W samej istocie rzeczy tak jest, chociaż wiele szczepów winogron nie znosi dojrzewania w beczce nie zyskując, a nawet tracąc swój lekki owocowy styl.

Dojrzewanie wina w beczkach odpowiada dzisiejszej modzie i tym samym popytowi na takie właśnie wina, o charakterystycznych waniliowych aromatach, a jak niektórzy mówią „dębowych” nutach. Wina beczkowe kojarzą się z winami z wyższej półki i nieco droższymi, chociaż jeśli chodzi o cenę, nie jest to regułą. Weźmy na przykład wina z winnicy rodziny Lozano z hiszpańskiego regionu La Mancha.
Marques De Toledo klasy gran reserva jest najlepszym przykładem wina, które dzięki długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach zyskało świetną strukturę. Jest harmonijnym zestawieniem odpowiedniej kwasowości i garbników pochodzących z tempranillo wzbogaconych taninami pochodzącymi z beczki.
Wino kosztuje niecałe 40 zł, a dzięki swojej dobrej jakości może swobodnie konkurować z niektórymi winami ze średniej, a nawet wyżej półki.
Znakomita większość win dojrzewa jednak w kadziach ze stali nierdzewnej. Czy to źle? Absolutnie nie. Wina, które nie dojrzewały w dębinie zyskują na lekkości, owocowości. Nie ukrywajmy, że decydują o takim właśnie sposobie wytwarzania wina czynniki ekonomiczne. Ale czy to źle, że możemy cieszyć się owocowością wina i jego przyjemnymi owocowymi aromatami? Często takich win właśnie szukamy – miłych łatwych i przyjemnych.
Nawiasem mówiąc w kadziach rodzą się również wina wielkie – jako przykład można podać najsłynniejsze wina alzackie.

Mirosław Mól - sommelier w Delikatesach Alma

W Delikatesach Alma przywiązujemy ogromną uwagę do jakości wina. Ten aspekt wina jest dla nas priorytetowy. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że cena jest równie ważnym jego czynnikiem wyboru klienta. Różnica polega na tym, że przy wyborze wina omijamy szerokim łukiem „fabryki wina”. Zakupy w nich zostawiamy innym. Bodegas Lozano jest winnicą, w której znajdziemy najlepszą relację ceny do jakości.

Win z winnicy Bodegas Lozano szukaj w Delikatesach Alma.

logo
materiały prasowe / Alma