Krowarzywa
Krowarzywa https://www.facebook.com/Krowarzywa

Zaczęło się w zeszłym roku od małego Burger Baru przy Puławskiej, do którego ustawiały się długie kolejki. Teraz burgery są już w całej Warszawie – zwykle w towarzystwie belgijskiej frytki, z kotletem z dobrej wołowiny. Smaki i dodatki zbliżone, ceny powyżej 20 zł. Zanim pojawią się u nas np. makaronowe ramen burgery, można rozejrzeć się za prostszą alternatywą – wciąż buła, ale z inną zawartością.

REKLAMA
Buła z korzeniem, Krowarzywa, ul. Hoża 42
Dla mnie wybór zawsze jest jeden – Warzywex. Z grillowanym burakiem, pietruszką, rzepą, selerem i topinamburem. Duży, najlepszy i serwowany na jadalnym talerzu. Brak zamiennika mięsa nigdy nie kończy się pustką w brzuchu, więc talerza raczej nie ruszycie. Dla burgerowych ortodoksów może nie brzmieć to przekonująco, ale w ciągu niecałego roku istnienia Krowarzyw niejeden po pierwszym kęsie zmienił wyznanie. W menu ostatnio pojawiły się też kanapki tygodnia, m.in. Meksykanex z fasolą.
logo
Pulled Pork, Meat Love

Buła ze świnią, Meat Love, ul. Hoża 62
Tutaj też krowa uszła żywa, za to mniej szczęścia miała świnia. Od początku istnienia tej małej knajpki dla fanów dobrego mięsa – czyli prawie od roku – wciąż nie może mi się znudzić kanapka Pulled Pork. Z pszenną bułką, konfiturą z czerwonej cebuli, roszponką i tym, co najważniejsze – starannie przygotowaną, drobno pokrojoną łopatką wieprzową. Do tego pyszne marynowane zielone ogórki, których nie dostaniecie nigdzie indziej. W Meat Love liczy się nie tylko smak – w środku jest miło, a właściciele często dopytują o wrażenia i nie ma w tym nic z restauracyjnej sztuczności. Jeśli Pulled Pork czy tradycyjna Porchetta już wam się opatrzyły, warto zajrzeć na kanapkę miesiąca – może jeszcze zdążycie na Cider Love z pieczonym boczkiem, korzennymi przyprawami i jabłkami pieczonymi w cydrze.
logo
Burger Kitchen https://www.facebook.com/BurgerKitchenPL

Buła z grzybem, Burger Kitchen, ul. Widok 8
Oprócz mniej lub bardziej klasycznych wariacji na temat burgera z wołowiną, w menu znajdziemy też bułę z pieczarką portobello. A raczej pieczarą – dużą i soczystą, o wyraźnym smaku (innym niż normalna pieczarka), który rekompensuje brak mięsa. Gdybyście jednak nie mogli obyć się bez mięsnego wkładu, Burger Kitchen przygotował specjalne menu na Oktoberfest: burgery z currywurstem i dużo piwa.