
Jeść jak jaskiniowiec? Do takiego menu przekonują coraz liczniejsi zwolennicy diety Paleo. O skuteczności której mówi się równie wiele, co o kontrowersjach jaki wzbudza. Paleo polega bowiem na odrzuceniu z jadłospisu wszystkiego, czego nie znali pradawni ludzie. Entuzjaści podkreślają bowiem, że nasi najdawniejsi przodkowie nie przejmowali się liczeniem kalorii, jedli co chcieli i nie mieli problemów z nadwagą, czy chorobami cywilizacyjnymi, do których dziś przyczynia się także żywienie.
CrossFit i Paleo, czyli Brzezińscy&Fit and eat dla REEBOK, część 1
PaleoDieta została wymyślona i rozpropagowana przez LorenCordain lekarza oraz Joe Friel wybitnego maratończyka i trenera. „Co jeść – to samo co nasi przodkowie przez ponad dwa miliony lat – chude mięso, ryby, drób, owoce morza, świeże, możliwie najmniej przetworzone warzywa i owoce sezonowe, wreszcie orzechy, nasiona i suszone owoce.” CZYTAJ WIĘCEJ
"Jeśli jaskiniowcy mieliby dostęp do kukurydzy, ziemniaków i mleka, to by je jedli" - przytacza argumenty sceptyków amerykańska dziennikarka Katrina Plyner. Ona jednak postanowiła uwierzyć tym, którzy namawiają do Paleo i odrzucenia nie tylko wysoko przetworzonego jedzenia pełnego chemii, ale także warzyw strączkowych, a nawet nabiału. Amerykanka przyznaje, że jeszcze niedawno mówiła, że nigdy nie zastosuje diety, którą pierwszy opisał Loren Cordain. Dziś przysięga przed swoimi czytelnikami, że nigdy nie wróci do standardowego sposobu żywienia się.
Źródło: BusinessInsider.com

