
Czerwony burgund, białe chablis – to perły wśród francuskich win. Bo najznakomitsze wina Francji powstają nie tylko w Bordeaux. Burgundia to kraina winem płynąca. Historyczną stolicą Burgundii jest Dijon, zaś sercem burgundzkiego winiarstwa miasto Beaune. Tam mieści się siedziba producenta burgundzkich win André’a-Marcela Goichot. Jego burgundy od niedawna goszczą na polskich stołach.
REKLAMA
Artykuł Sponsorowany
Sławy Burgundii
Klimat Burgundii jest kontynentalny. Mroźne zimy, ciepłe, ale deszczowe lata. Do tego wapienne i gliniaste gleby. To idealne warunki do uprawy dwóch szczepów: białego chardonnay i czerwonego pinot noir. Te dwa szczepy to sławy Burgundii. Jeżeli poszukujesz najlepszego i najszlachetniejszego wina z tych odmian winorośli to swoją przygodę zacznij właśnie od win burgundzkich. Niektóre z nich potrafią być drogie, ale podobno dobre chardonnay czy pinot noir jest warte każdej ceny. Wielkie białe i czerwone burgundy to dzisiaj najczęściej poszukiwane przez koneserów wina świata.
Wielkie chardonnay
Burgundzkie wina chardonnay to przede wszystkim chardonney z Chablis, Cote d'Or i Cote de Beaune. Białe chablis uchodzi za najlepsze białe wino na świecie. To stwierdzenie ma swoje uzasadnienie. To mineralne, przenikliwe, niezapomniane w smaku wino. Dla znawców to ideał wina chardonnay. Region Chablis to najdalej wysunięty na północny wschód przyczółek Burgundii, stąd zdarza się, że zimą temperatura spada kilkadziesiąt stopni poniżej zera. Tak chłodny klimat Chablis to ogromne zagrożeniem upraw winnych. Tylko dzięki metodom zabezpieczeń winorośli przed mrozem możemy delektować się tym znakomitym winem. Do znanych producentów białego wina z Chablis należy m.in. wytwórca wina La Maison Goichot.
Chablis 2010 sygnowane marką La Maison Goichot niejednokrotnie zdobyło nagrodę w prestiżowych konkursach winiarskich. Zwraca uwagę czystym, lśniącym jasno żółtym kolorem. To wytrawne wino zawierające smaki mineralne z odrobiną miodu i nutami orzecha. Bardzo bogate i aromatyczne (Chablis z 2010 szukaj w Delikatesach Alma).
Szlachetny pinot noir
Nie lubi zbyt wysokich temperatur w uprawie, stąd winorośl pinot noir ma opinię szczepu kapryśnego i trudnego. Tak w uprawie, jak i w winifikacji. Winogrona pinot noir muszą osiągnąć pełną dojrzałość, zanim zacznie się chłodna i deszczowa jesień. Decydujący wpływ na jakość win z winorośli pinot noir ma specyficzny klimat każdej winnicy, to tzw. mezoklimat. Stworzone z tego charakterystycznego dla Burgundii szczepu czerwone wino ma bogaty, ale nie ciężki smak. Pinot noir zazwyczaj ma jasny czerwony kolor, w młodym winie można wyczuć nuty czerwonych owoców (wiśnia, malina, czerwona porzeczka). Starzejące się pinot noir nabiera aromatów korzennych: zapachu drewna cedrowego, wanilii, kokosa, trufli, tytoniu - wiele zależy od beczek użytych do starzenia wina.
Według danych sprzed 5 lat powierzchnia uprawy pinot noir w Burgundii wynosiła 10 499 hektarów, co stanowi prawie 40%. powierzchni wszystkich winnic w Burgundii. Pomimo że reguły niektórych burgundzkich AOC dopuszczają kilkanaście procent udziału soku z białych szczepów (chardonnay, pinot blanc, pinot gris), to w praktyce słynny czerwony burgund produkowany jest niemal wyłącznie ze szczepu pinot noir. Wino Bourgogne Pinot Noir z wytwórni wina La Maison Goichot to idealne wino do serów i czerwonego mięsa. W tym winie wyczujesz przede wszystkim czarne porzeczki, wiśnie i czereśnie.
Z pasją dla wina
Burgundia to rozległa prowincja obejmująca zróżnicowany rejon położony pomiędzy Auxerre, w okolicach którego zaczyna się królestwo Chablis, aż do Lyon gdzie uprawia się słynne, czerwone, młode wina Beaujolais.
W przeciwieństwie do osławionego Bordeaux, w Burgundii dominują drobne gospodarstwa i niewielkie winnice, które głównie na skutek podziałów majątkowych są bardzo rozdrobnione. Rzadko kiedy całe winnice należą do jednego właściciela. Duzi producenci, jak np. jeden z czołowych winiarzy burgundzkich André Goichot, są bardzo często właścicielami parcel w różnych częściach danej apelacji.
Winnica André’a Goichota powstała ponad 60 lat temu niedaleko Meursault w Burgundii. Początkowo specjalizowała się w produkcji wina niebutelkowanego, jako główny dostawca wina stołowego dla lokalnych kupców. Dzisiaj jest to firma z siedzibą w Beaune, burgundzkiej stolicy wina, która osiągnęła pełną niezależności w zakresie składowania, butelkowania, etykietowania i transportu wina. Do rodziny winogrodników Goichot należy m.in. białe burgundzkie wino Les Dressolles produkowane z winogron z Meursault oraz słynne Montagny Chateau de la Guiche z Côte Chalonnaise. To wino powstałe z ręcznie zbieranych winogron, dojrzewające w dębowych beczkach przez okres od 6 do 9 miesięcy. Montagny Chateau de la Guiche zostało doceniane przez znawców, otrzymało wiele nagród przyznawanych przez Wine International Challenge lub Guide Hachette.
Producenci słynnego białego burgunda Montagny Chateau de la Guiche zachęcają, aby osoby lubiące owocowe orzeźwienie sięgały po młode wino. Pozostali mogą poczekać aż wino z czasem nabierze bogatego i zharmonizowanego charakteru.
Firme La Maison Andre Goichot od lat utrzymuje przyjazne i bliskie relacje z licznymi producentami wina w regionie. Dzięki temu producent ma możliwość wyboru tego, co region ma najlepszego do zaoferowania. Winogrodnik i sommelier André Goichot oferuje najważniejsze apelacje Burgundii: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise. To wina, które zdobywają nagrody na targach win lub otrzymują je od najbardziej prestiżowych przewodników po winach: Guide Hatchette des Vins, Tastevinage, Gault Millau i Burgondia d’Or.