
Poczuć smak, nie smakując. Brzmi dziwnie, jeśli nie dziwacznie. Wkrótce będzie to możliwe. W Singapurze powstało urządzenie odtwarzające określony smak za pomocą elektrod, które stymulują kubki smakowe na języku (elektrycznie i termicznie).
REKLAMA
Już wkrótce obserwując na ekranie konkretną potrawę, będzie można poczuć jej smak. Digital State Interface ma stymulować kubki smakowe na języku za pomocą prądu i zmian temperatury. W ten sposób ma dochodzić do odtworzenia na języku smaków: słonego, kwaśnego oraz gorzkiego.
Pomysłodawcą tego rozwiązania jest dr Nimesha Ranasinghe, inżynier z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze. Jego zespół pracuje także nad cyfrowym lizakiem, który może produkować słodki smak, bez szkody dla zębów oraz bez ryzyka tycia.
Urządzenie może być przydatne dla diabetyków, pozwalając im cieszyć się słodkościami bez podnoszenia poziomu cukru, a dzięki protokołowi Taste Over IP możliwe stanie się przekazywanie smaków za pomocą sieci.
Docelowo system ma umożliwić dzielenie się smakami, przekazywanie smaków np. telewidzom oglądającym programy kulinarne czy stworzenie specjalnych
gier wideo.
gier wideo.