Nowe wnętrza pijalni czekolady Wedla. Minimalizm, cegły i lata 60.

Zwycięski projekt pijalni czekolady Wedel przygotowali architekci ze studia Kobe.
Zwycięski projekt pijalni czekolady Wedel przygotowali architekci ze studia Kobe. fot. kobestudio.pl
Firma E. Wedel postanowiła nieco "odświeżyć" wystrój wnętrz swoich czekoladziarni – zorganizowała konkurs na projekt najciekawszej aranżacji Nowej Pijalni Czekolady E.Wedel. Wygrała go pracownia architektoniczna KOBE, która zaproponowała proste, nowoczesne wnętrze, stylistyką nawiązujące do designu lat 60. Firma Wedel najwyraźniej odchodzi od ciężkiego, pełnego bogatej ornamentyki, historyzującego wystroju.

Dotychczasowe wnętrza Pijalni Czekolady E.Wedel mają historyzujący, stylizowany na XIX – wieczny wystrój z bogatą ornamentyką, sztukateriami na ścianach, przeszklonymi ladami, mahoniowymi, stylizowanymi meblami i złotymi detalami. Firma postanowiła nieco zmienić wizerunek: w październiku ogłosiła konkurs nowy projekt wystroju wnętrza Nowych Pijalni Czekolady.

W konkursowych wytycznych zaznaczono, że Nowe Pijalnie są przeznaczone dla ludzi młodych, którzy są "zadowoleni z życia, otwarci na nowe doświadczenia oraz bogactwo smaków i postaci, jakie może przybrać czekolada". Nadesłano ponad 244 prac, z których jury, w składzie min. Felipe Araujo, Zuza Dominów, Hubert Kropski i Paweł Rafa wyłoniło zwycięzcę – KOBE studio, które zdobyło nagrodę w wysokości 10 tys. złotych. Jury wskazało również laureatów licznych wyróżnień, natomiast specjalne wyróżnienie przyznała firma Wedel – nagrodę w wysokości 6 tys. złotych zdobyła pracownia Mr. GrEEn.



Architekci
z KOBE Studio postanowili stworzyć wnętrze w stylu loftowym, w którym wyeksponowano materiał ścian. W uzasadnieniu stwierdzili, że "tego typu wystrój podkreśla tradycję z jaką kojarzy się marka E.Wedel, zachowując jednocześnie nowoczesny charakter". Wykorzystali proste detale formą nawiązujące do lat 60., op-artowe tkaniny i obrazy na ścianach. Sklep Wedla to kilka prostych regałów, natomiast desery poustawiane są na prostym, sosnowym blacie. Całość ma modernistyczny charakter, nawiązując jednocześnie do historii miejsca.




Wyróżniony przez firmę Wedel projekt dokładnie pokazuje, jaki charakter mają mieć Nowe Pijalnie Czekolady Wedel. Ideą wizualizacji przygotowanej przez Mr. GrEEn było stworzenie "nowoczesnej przestrzeni, ale zarazem stylowej, bo właśnie z elegancją i tradycją kojarzy się marka Wedel". Wykorzystano kolory nawiązujące do przeróżnych odcieni białej i ciemnej czekolady, a także złote elementy, które w połączeniu z nowoczesną formą stworzyły elegancki, ciepły i stylowy charakter całości.



Wyróżnienia przyznano dziesięciu projektom, w tym pracowni bro.Kat i grupie Gozdek–Tondera: architektki połączyły secesyjną stylizację z minimalistycznymi, nowoczesnymi formami.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...