Co może stać się z wartym 4 mln złotych polskim eksportem wieprzowiny? Hodowcy walczą o regionalizację, czyli niewyłączenie z handlu całego kraju, ale tylko jego określonej części.
Zakaz eksportu wieprzowiny jest związany z niedawnym wykryciem wirusa afrykańskiego pomoru świń (AFS). Hodowcy wystąpili do Komisji Europejskiej o regionalizację, czyli objęcie zakazem eksportu części kraju, a nie całego obszaru.
– Jeśli ją uzyskamy, zwrócimy się do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt, a potem do poszczególnych państw, żeby ją zaakceptowały — powiedział dla "Pulsu Biznesu" Janusz Związek, główny lekarz weterynarii. Jak na razie weterynarze nie wydają świadectw.
Według Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, zamknięcie zagranicznych rynków to dla branży prawdziwa tragedia. – Firmy mają przygotowane mięso, zapakowane samochody i nie mają co zrobić z towarem – mówił.