Ociekające tłuszczem i kaloriami jedzenie kojarzy się głównie ze Stanami Zjednoczonymi i oplatającymi je sieciami fast-foodów. Niezbyt zdrowe i aż nazbyt sycące dania znaleźć można jednak nie tylko w kuchni amerykańskiej. Oto kilka propozycji z różnych zakątków świata.
1. Poutine, czyli kanadyjska przekąska, którą przyrządza się z frytek, sera (przeważnie jest to cheddar) i sosu jus (tłuszcz, w którym pieczono mięso, wzbogacony różnymi dodatkami). W ofercie mają ją nawet kanadyjskie bary Burger Kinga. (na zdjęciu powyżej)
2. Acarajé, fast-food prosto z Brazylii. Smażone w oleju palmowym ciasto z fasolą i vatapą – jest to puree zrobione m.in. z krewetek, ryb, orzechów, mąki kukurydzianej, oleju palmowego, pomidorów i przypraw.
3. Calzoni, czyli włoska pizza zawinięta w pieróg. W środku znajduje się nadzienie złożone przeważnie z wędlin, serów (mozzarella, ricotta, parmezan) i jajek.
4. Chaczapuri, gruziński placek z serem i jajkiem. Istnieje wiele odmian, które oprócz sera wykorzystują np. ziemniaki i anko, pastę wytwarzaną z czerwonej fasoli i cukru.
5. Smażone w głębokim tłuszczu batoniki Mars, czyli deser urągający wszystkim zaleceniom dietetycznym. Marsy są dodatkowo obtaczane w panierce (może się składać z mąki kukurydzianej, proszku do pieczenia i piwa) i podawane z lodami lub frytkami.
6. Aligot, francuski sposób na okrągłe biodra. Ziemniaki zmiksowane z serem (np. ementalerem), śmietaną, masłem i przyprawami.
7. Churro, hiszpańskie ciasteczka (mąka pszenna, olej, cukier, masło) smażone w głębokim tłuszczu i podawane np. z cukrem pudrem.
8. Na koniec propozycja ze Stanów Zjednoczonych. Smażona kanapka na bogato.