Fenomenalny sposób na smażenie karpia. Magda Gessler zdradziła swoje specjalne triki

Weronika Tomaszewska-Michalak
Karp - to ryba bez której nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Jednak jak go dobrze zamarynować, a potem odpowiednio usmażyć, żeby nie było czuć ości. Magda Gessler zdradziła swoje najlepsze triki na smażenie aromatycznego i pysznego karpia. Sprawdź jak robi to najsłynniejsza restauratorka w Polsce.
Magda Gessler zdradziła wyjątkowy sposób na smażenie karpia. Fot. YouTube/ Magda Gessler
Smażony karp – to danie ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedno jest pewne: nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Często mamy problem z jego odpowiednim zamarynowaniem, by nie było czuć mułu lub usmażeniem, by nie było czuć ości. Magda Gessler podzieliła się przepisem na faworki z karpia, które nie mają ości.

Składniki:

- karp w dzwonkach
- orzechy włoskie
- mąka
- mleko
- jajko
- cebula
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- natka pietruszki do dekoracji
- ziele angielskie mielone

Sposób na marynowanie karpia:
"Najlepiej marynować karpia całą noc w glinianym garnku, w soli, dodaj ziele angielskie, pieprz i płatkach cebuli" - radzi znana restauratorka. Panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka i na końcu w mące.


Jak smażyć karpia:
"Z karpia należy strząsnąć nadmiar panierki. Rybę wrzucamy na głęboki tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy), należy pamiętać, żeby nie przeciągnąć karpia i go nie spalić" - instruuje Magda Gessler.
"Karp "rośnie", ponieważ w panierce znajdują się jajka. Wokół ryby robi się miękka panierka, dzięki której małe ości zanikają" - wskazuje Gessler.

Czytaj także: Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler