Magda Gessler zdradza, że jakość
wigilijnej zupy zależy od "bardzo niewielkich" niuansów. I albo będzie fantastyczna, albo będzie do niczego. Restauratorka przyznaje, że uwielbia
barszcz robiony na szybko,
bez kiszenia buraków. Pomimo pójścia na skróty, restauratorka zapewnia, że jego smak będzie "obłędny".
Składniki barszczu czerwonego Magdy Gessler:
3 kg buraków
pół selera
pietruszka korzeń 2szt.
por
2 duże cebule
4 kwaśne, polskie jabłka
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
suszone grzyby (borowiki)
Na swoim kanale na YouTube gwiazda "Kuchennych rewolucji" pokazała krok po kroku jak przygotować i ugotować pyszną zupę. Lista składników jest długa, a sam przepis może wydawać się dość skomplikowany dla kucharzy-amatorów. Warto jednak podjąć ryzyko - wszak w święta cuda się zdarzają!
Przepis na barszcz czerwony autorstwa Magdy Gessler
Połowę buraków pieczemy w piekarniku w łupinach - zawijamy je wcześniej w folię aluminiową. Drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce. Następnie dodajemy selera podzielonego na ćwiartki, dwie cebule i korzenie pietruszki. Całość zalewamy dobrą wodą z kranu lub mineralną bez gazu. Nalewamy jej dokładnie tyle, by zakryła warzywa. Nie może być jej ani za dużo, ani za mało.