Jak uratować przypalony bigos? Co zrobić, gdy jest za kwaśny lub zbyt słony? Oto proste triki
Bigos to najczęściej przyrządzane danie w polskich domach. I choć jego przygotowanie jest długie, to nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez tej potrawy. A co jeśli tuż przed przyjazdem gości bigos się przypali? Albo okaże się za kwaśny lub zbyt słony? Jak poradzić sobie w tej sytuacji? Oto sprawdzone i proste sposoby.
Magda Gessler zdradziła przepis na doskonały bigos świąteczny, który znajdziecie TUTAJ.
Co jeśli goście już w drodze, a z naszym bigosem stało się coś strasznego?
Jak uratować przypalony bigos?
- Szybko przełóż go do innego garnka. Staraj się, aby przypalonej części nie połączyć z tą jeszcze nie spaloną .
- Pod żadnym pozorem nie mieszaj przypalonego bigosu. To doprowadzi tylko do rozniesienia spalenizny po całym garnku.
- Wrzuć do bigosu korek od wina (jeśli danie przypaliło się mocno, dla pewności możesz umieścić 2). Gotuj go z korkiem przez minutę, cały czas mieszając. Wchłonie w siebie nieprzyjemny zapach. Pamiętaj, aby potem wyjąć korek.
- Wzbogać danie dużą ilością aromatycznych przypraw, które stłumią przykry aromat przyda się do tego kminek i majeranek.
- Jeśli masz jeszcze czas, aby odstawić bigos do wystudzenia - zrób to koniecznie. Potem postaw na gazie raz jeszcze. Wtedy, smak spalenizny powinien nie być już wyczuwalny.
Jak uratować zbyt kwaśny bigos?
- Sytuacje uratuje dodanie słodkiej kapusty, większej liczby suszonych śliwek lub powideł śliwkowych, w ostateczności nawet cukru. Można również dołożyć duszoną cebulę.
- Innym sposobem jest dodanie szczypty sody oczyszczonej.
- Śliwki suszone doskonale ratują smak bigosu. Warto je też dzień wcześniej zalać winem i odstawić.
- Za kwaśny bigos uratuje kilka łyżek miodu. Można zastosować każdy miód (choć szczególnie polecany jest gryczany), a nawet miód pitny.
Co zrobić jeśli bigos jest zbyt słony?
- Gdy bigos jest za słony, dodajmy do potrawy surowego ziemniaka, który "wciągnie" nadmiar soli. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć ziemniaka .
- Pomocne może też być dodanie poszatkowanej świeżej kapusty, jednak wtedy bigos musimy jeszcze trochę pogotować.
Czytaj także: Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki